• Οικονομία

    Ebury: Το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανακάμπτει

    • Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury
    Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Η ήπια άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο ώθησε ανοδικά τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων, ενισχύοντας την άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury.

    Η εικόνα μιας αμερικανικής οικονομίας που αναπτύσσεται δυναμικά, με την αγορά εργασίας να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τον πληθωρισμό να διατηρεί ήπια ανοδική τάση, εμποδίζει τα άλλα, σημαντικά, νομίσματα να ενισχυθούν έναντι του δολαρίου.

    Η ενίσχυση του δολαρίου παρόλα αυτά, ήταν πιο ήπια, με τα περισσότερα νομίσματα να κλείνουν την εβδομάδα στο συν πλην 1% από το σημείο όπου ξεκίνησαν, κάτι που υποδηλώνει ότι η καλή επίδοση της αμερικανικής οικονομίας έχει ήδη προεξοφληθεί και ότι το δολάριο είναι δύσκολο να συνεχίσει με περαιτέρω άνοδο βραχυπρόθεσμα.

    Η προσοχή εστιάζεται στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα. Το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το μήνα Οκτώβριο την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση 25 μ.β., εν μέσω ενδείξεων στασιμότητας, αν όχι επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της Ευρωζώνης.

    Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το ύφος των ανακοινώσεων της ΕΚΤ και ειδικότερα για την ανησυχία της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με την αξιοσημείωτη πρόσφατη αποδυνάμωση των πρόδρομων οικονομικών δεικτών.

    Επίσης, έχουμε μια σειρά από σημαντικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας με την απασχόληση για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο που θα ανακοινωθούν την Τρίτη και μετά με τον δείκτη για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου την Τετάρτη.

    Αντιθέτως, στις ΗΠΑ δεν αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις για αυτή την εβδομάδα.

    Στερλίνα

    Η στερλίνα έχει απωλέσει μέρος της εντυπωσιακής ανόδου του 2024 τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η κίνηση αυτή πυροδοτήθηκε αρχικά από τις επιφυλακτικές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι.

    Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το ανοδικό σενάριο για τη στερλίνα παραμένει ισχυρό, υποστηριζόμενο από την ελκυστική αποτίμηση της, τα σχετικά υψηλά επιτόκια και την ανθεκτική οικονομία.

    Αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις για την απασχόληση και κυριότερα για τον πληθωρισμό, θα αποτελέσει ένα τεστ για την άποψή μας.

    Η πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει υψηλά επίπεδα απασχόλησης και χαμηλότερο πληθωρισμό, στοιχεία που εξακολουθούν ωστόσο να βρίσκονται μακριά από τους στόχους που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας και που με τη σειρά τους λογικά θα υποστηρίξουν τη στερλίνα. 

    Ευρώ

    Οι αναλύσεις των στοιχείων της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά το κοινό νόμισμα, αν και η ανακοίνωση επιθετικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας στην Κίνα έχει σε κάποιο βαθμό μετριάσει την απαισιοδοξία.

    Η προσοχή των αγορών θα εστιαστεί στο ύφος των ανακοινώσεων, κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου της ΕΚΤ την Πέμπτη.

    Η κεντρική τράπεζα γενικά δε χρησιμοποιεί επικοινωνιακές υπερβολές στις ανακοινώσεις της, ιδιαιτέρως σε συνεδριάσεις όπως αυτή όπου οι προβλέψεις της δεν θα ανανεωθούν.

    Η αποφυγή αναφορών σε μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων ίσως λειτουργήσει σταθεροποιητικά για το ευρώ.

    Δολάριο ΗΠΑ

    Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, όπως και το δολάριο, έχουν αυξηθεί σταθερά από τότε που έφτασαν σε χαμηλό, αμέσως μετά τη μείωση των 50 μ.β. από τη Fed.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της προηγούμενης εβδομάδας ενίσχυσαν περαιτέρω αυτήν την τάση.

    Ο δομικός πληθωρισμός για το Σεπτέμβριο ήταν υψηλότερος από τις προσδοκίες και ο δείκτης πληθωρισμού που επιλέγουμε να παρακολουθούμε περισσότερο, ο κινούμενος μέσος όρος τριών μηνών αυτού του δείκτη, αυξάνεται επί τρεις συνεχόμενους μήνες, με το ετήσιο επίπεδο να πλησιάζει περισσότερο στο 4% παρά στο 3%.

    Αυτό δεν είναι ακόμη αρκετό για να εκτροχιάσει τη δέσμευση της Fed για μείωση σε κάθε μία από τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της για το 2024.

    Ωστόσο, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 3% και η αγορά εργασίας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα απασχόλησης, στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το κατώτατο όριο των επιτοκίων των ΗΠΑ είναι πιο κοντά από ό,τι αποτιμούν οι αγορές αυτή τη στιγμή.

    Διαβάστε επίσης: 

    Goldman Sachs: Αναθεωρεί επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας

    Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά αύριο η διάθεση του – Πού διαμορφώνεται η τιμή εκκίνησης

    Εξωδικαστικός: Πώς εκτοξεύθηκαν κατά 75% οι ρυθμίσεις οφειλών τον Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ