• Σχόλιο Αγοράς

    Ebury: Το δολάριο ανακάμπτει χάρη στα καθησυχαστικά στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ

    • Του Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury
    Enrique Alvarez Diaz, Chief Risk Officer της fintech εταιρίας Ebury

    Enrique Alvarez Diaz, Chief Risk Officer της fintech εταιρίας Ebury


    Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ είναι υπερβολικοί.

    Ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται κι όλα δείχνουν ότι βρίσκεται ήδη στο στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, το δολάριο σημείθωσε άνοδο έναντι όλων των ισχυρών νομισμάτων, εκτός από το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, ως ένδειξη ότι ίσως η απότομη υποχώρηση που είχε προηγηθεί ήταν υπερβολική και οι θέσεις των επενδυτών είναι τώρα σε καλύτερη ισορροπία.

    Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών είχαν αποκλίνουσες επιδόσεις, καθώς τα ασιατικά νομίσματα είχαν υπεραπόδοση, αλλά τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζουν να υποχωρούν, λόγω ανησυχιών για τις πολιτικές των κυβερνήσεων της Βραζιλίας και του Μεξικού.

    Τώρα που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει επιστρέψει στον στόχο του 2%, η προσοχή της αγοράς είναι πιθανό να στραφεί ξανά στα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Αυτή η εβδομάδα φαίνεται πως θα είναι κρίσιμη σε αυτό το μέτωπο, καθώς την Τετάρτη ανακοινώνεται η έκθεση JOLTS (Jobs Opening and Labor Turnover Survey) ακολουθούμενη από την ανακοίνωση για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την Πέμπτη, καθώς επίσης και τη σημαντική έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας για τον Αύγουστο την Παρασκευή.

    Η τελευταία πιθανώς να καθορίσει το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που αναμένεται αργότερα μέσα στον μήνα. Συγκεκριμένα, μια σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας (κάτι που δεν είναι στις βασικές προσδοκίες της αγοράς) πιθανότατα θα εδραιώσει το σενάριο για μείωση κατά 50 μ.β. και θα επιφέρει περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου.

    Στερλίνα

    Η βρετανική στερλίνα συνεχίζει να έχει σταθερές επιδόσεις και μέχρι στιγμής για το 2024 παραμένει το κορυφαίο μεταξύ των ισχυρών νομισμάτων. Παρατηρείται ανθεκτικότητα στη ζήτηση σε μια οικονομία που αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο και ελπίζει σε καλύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό μια κυβέρνηση Εργατικών.

    Αυτά μαζί με την αναμφισβήτητη ελκυστικότητα της στερλίνας λειτουργούν υπέρ του βρετανικού νομίσματος. Αυτήν την εβδομάδα υπάρχουν ελάχιστες αξιοσημείωτες ανακοινώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αναμένουμε ότι τα σχετικά υψηλά επιτόκια εξακολουθούν να σημαίνουν ότι η πορεία της ελάχιστης αντίστασης για τη στερλίνα είναι ανοδική.

    Ευρώ

    Η επίδραση της στρογγυλοποίησης σήμαινε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου στην Ευρωζώνη ήταν όπως τα περίμεναν οι οικονομολόγοι, ωστόσο στις λεπτομέρειες το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο καλό. Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών, που συνήθως είναι πιο σταθερός επιταχύνθηκε ελαφρά στο 4,2%. Ο σταθερός πληθωρισμός, τα συνεχιζόμενα καλά νέα για την ανεργία, η οποία έπεσε σε άλλο ένα ιστορικό χαμηλό της Ευρωζώνης στο 6,4%, πιθανότατα σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σ’ ένα πρόγραμμα μειώσεων επιτοκίων σε κάθε δεύτερη συνεδρίαση. Οι αγορές τιμολογούν μια πιο ήπια έκβαση απο την ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω ανοδική πορεία στο ευρώ εφόσον αυτές οι προσδοκίες διαψευσθούν.

    Δολάριο ΗΠΑ

    Παρά την ανησυχία για την επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες εξακολουθούν να είναι συνεπείς με τη σταθερή ανάπτυξη και τη σταθερή αγορά εργασίας. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο δείκτη εβδομαδιαίων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας ο οποίος συνεχίζει να κινείται κοντά στα χαμηλά όλων των εποχών σε σχέση με το μέγεθος του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ.

    Η αύξηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο αναθεωρήθηκε ανοδικά την περασμένη εβδομάδα, λόγω ισχυρότερων καταναλωτικών δαπανών, αν και αυτό είναι ομολογουμένως ένα όχι τόσο σημαντικό στοιχείο. Αυτή την Παρασκευή αναμένεται η ανακοίνωση της έκθεσης για την απασχόληση του Αυγούστου.

    Οι αγορές τιμολογούν περίπου μία στις τρεις την πιθανότητα μείωσης επιτοκίων κατά 50 μ.β. αλλά πιστεύουμε ότι αυτό είναι υπερβολικό και αναμένουμε ότι μια σταθερότητα της αγοράς εργασίας θα επιβεβαιώσει την άποψή μας.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank για ΧΑ: «Κακός» ο Αύγουστος, αλλά παραμένει ψηλά στις αποδόσεις για το έτος

    Cosco: Ναυπηγεί άλλα 12 πλοία αξίας 2,15 δισ. δολάρια

    Γερμανία: Ανησυχίες εκφράζουν οι φορείς της οικονομίας για τα εκλογικά αποτελέσματα

     



    ΣΧΟΛΙΑ