• Οικονομία

    Ebury: Σχόλιο για τη μείωση των επιτοκίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας

    Roman Ziruk, Senior Market Analyst της Ebury

    Roman Ziruk, Senior Market Analyst της Ebury


    Του Roman Ziruk – Senior Market Analyst της Ebury

    Όπως εκτιμούσαμε, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ανακοίνωσε σήμερα τη μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.

    Με την ανακοίνωση της μείωσης, το ελβετικό φράγκο υποχώρησε, καθώς αυτό δεν ήταν πλήρως αναμενόμενο από τις αγορές. Αιτιολογώντας την απόφασή της, η Τράπεζα αναγνώρισε τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού, ενώ επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια και να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος, εάν χρειαστεί.

    Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι λίγο χαμηλότερες μακροπρόθεσμα, αντανακλώντας τις όχι τόσο έντονες δευτερογενείς επιπτώσεις.

    Η SNB διατήρησε επίσης σταθερή την άποψή της για την ανάπτυξη φέτος, προβλέποντας άνοδο περίπου 1% το 2024 και 1,5% το 2025. Ωστόσο, τόνισε και πάλι τη σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές.

    Ο Πρόεδρος Γιόρνταν ανέφερε ότι η Τράπεζα παραμένει προσεκτική με τη συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία προσθέτει αβεβαιότητα στον πληθωρισμό.

    Επίσης, δόθηκε ελαφρώς μικρότερη έμφαση στην πιθανότητα περαιτέρω μειώσεων επιτοκίων. Αυτό είναι ίσως ένα σημάδι ότι η Τράπεζα στρέφει την προσοχή της από τις μειώσεις επιτοκίων και επικεντρώνεται στη συναλλαγματική ισοτιμία.

    Ενώ η SNB μπορεί να πλησιάζει στο τέλος των περικοπών, θεωρούμε ρεαλιστική μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ίσως το Σεπτέμβριο, εκτός εάν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στον πληθωρισμό ή σημαντική αποδυνάμωση του φράγκου.

    Από αυτή την άποψη, η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, η οποία τείνει να είναι ανοδική για το ασφαλές ελβετικό φράγκο, θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό παράγοντα επηρεασμού της SNB με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

    Διαβάστε επίσης:

    Αναλυτές: Εξαιρετικά θετική η συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Masdar για το ΧΑ

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια, επιφυλακτικοί οι τραπεζίτες

    Κωστής Χατζηδάκης: Απόδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική oικονομία η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Masdar



    ΣΧΟΛΙΑ