Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ebury: Η προσοχή στρέφεται ξανά στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Ebury

Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

Η άνοδος του δολαρίου συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς τα  μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αυξανόμενη γεωπολιτική ανησυχία οδήγησαν τους επενδυτές να στραφούν προς την ασφάλεια του αμερικανικού νομίσματος, σύμφωνα με σχόλιο του Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury.

Όπως υποστηρίζει, τα εντυπωσιακά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο ενίσχυσαν περαιτέρω την άνοδο και όλα τα σημαντικά νομίσματα υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα έναντι του δολαρίου, με εξαίρεση αυτά μιας μικρής ομάδας χωρών – εξαγωγέων πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής, με κυριότερο το μεξικανικό πέσο, το οποίο ευνοήθηκε από την απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την απόσταση από τη Μέση Ανατολή.

Αυτήν την εβδομάδα, η προσοχή στρέφεται ξανά στον πληθωρισμό, καθώς τα στοιχεία για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ για το Σεπτέμβριο δημοσιεύονται την Πέμπτη.

Θα απαιτηθεί μια σημαντική ανοδική έκπληξη για να εκτροχιαστεί η μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed το Νοέμβριο, την οποία οι αγορές θεωρούν πλέον βέβαιη.

Αναμένουμε με καθυστέρηση κάποια στοιχεία για τον Αύγουστο, με δεδομένα από την Ευρωζώνη (για τις λιανικές πωλήσεις) και το Ηνωμένο Βασίλειο (για ΑΕΠ, βιομηχανική παραγωγή και κατασκευαστική δραστηριότητα), οι οποίες είναι απίθανο να έχουν μεγάλη επίδραση.

Εκτός από αυτό, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Στερλίνα

Η αδιάκοπη άνοδος της στερλίνας, έκανε μια παύση την περασμένη εβδομάδα. Οι επενδυτές χρησιμοποίησαν κάποια εξαιρετικά μετριοπαθή σχόλια από το διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μπέιλι ως δικαιολογία για να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών.

Ωστόσο, η στερλίνα παραμένει το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση μεταξύ των ισχυρότερων νομισμάτων για το 2024. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Αυγούστου που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη σχετική ανθεκτικότητα της ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, οπότε αναμένουμε να συνεχιστεί η άνοδος της στερλίνας , τουλάχιστον εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή.

Ευρώ

Τα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Ευρωζώνη, για μια ακόμα φορά την περασμένη εβδομάδα υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ είναι σε πορεία μείωσης επιτοκίων στη συνεδρίασή της του Οκτωβρίου. Στην πραγματικότητα, οι αγορές προεξοφλούν μειώσεις στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Η έντονη διαφορά στην απόδοση της οικονομίας σε σχέση με τις ΗΠΑ έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη διεύρυνση της διαφοράς επιτοκίων από την εποχή της πανδημίας, με το ευρώ να  έχει υποστεί συνέπειες εξαιτίας αυτού.

Αυτήν την εβδομάδα, αναμένουμε αρκετά οικονομικά στοιχεία για τον Αύγουστο, καθώς και μια σειρά από ομιλίες αξιωματούχων της ΕΚΤ, όπως επίσης και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

Δολάριο

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για το Σεπτέμβριο ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο, καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ανεργία και οι αυξήσεις μισθών ήταν σημαντικά καλύτερες από τις προβλέψεις.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα φαίνεται να έχει επιτύχει μια ομαλή προσγείωση. Τα μη ασφαλή περιουσιακά στοιχεία επωφελήθηκαν από την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων, ενώ η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και το δολάριο ωφελήθηκε περαιτέρω από τους φόβους για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Η κύρια πηγή αβεβαιότητας τώρα είναι οι προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο, οι οποίες παραμένουν πολύ αμφίρροπες.

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs: Μειώνει την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο 15% το 2025

Μικρό καλάθι για νέες αναβαθμίσεις φέτος – Βαρόμετρο η S&P στις 18 Οκτωβρίου

Ebury για Μεσανατολικό: Προβληματική εξέλιξη για τις αγορές η εμπλοκή του Ιράν – Τι φοβούνται οι επενδυτές