ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια σχετικά ήσυχη εβδομάδα σύμφωνα με τον αναλυτή της Ebury, οι αγορές υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την είδηση ότι οι κινεζικές αρχές εισήγαγαν ένα νέο και επιθετικό πακέτο κινήτρων για να σταματήσουν την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και να υποστηρίξουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν συνολικά και αυτό αντικατοπτρίστηκε και στις αγορές συναλλάγματος. Νομίσματα συνδεδεμένα με εμπορεύματα, όπως το Χιλιανό πέσο και το Βραζιλιάνικο ρεάλ ήταν στην κορυφή των επιδόσεων της εβδομάδας, ενώ το ευρώ, η στερλίνα και το δολάριο παρέμειναν αμετάβλητα μεταξύ τους.
Αυτή η εβδομάδα επικεντρώνεται κυρίως στα στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ για το Σεπτέμβριο, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.
Τα στοιχεία του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) της προηγούμενης εβδομάδας επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται ουσιαστικά ξανά στο επίπεδο που έχει θέσει ως στόχο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και τώρα η προσοχή έχει στραφεί στην αξιολόγηση της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Τα πρώιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στην Ευρωζώνη, που θα δημοσιευτούν την Τρίτη, είναι απίθανο να αποτρέψουν μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν ακόμα χαμηλό πληθωρισμό, ενώ τα οικονομικά δεδομένα επιδεινώνονται.
Στερλίνα
Τα στοιχεία για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων μέσω των δεικτών PMI για τον Σεπτέμβριο ήταν ελαφρώς πιο αποδυναμωμένα από το αναμενόμενο, αλλά παραμένουν συμβατά με μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στη βιομηχανία, κάτι που αποτελεί έντονη αντίθεση με τις κακές επιδόσεις στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Αυτή η οικονομική υπεραπόδοση, σε συνδυασμό με την προσεκτική προσέγγιση της Τράπεζας της Αγγλίας στις μειώσεις επιτοκίων αναμένεται να βοηθήσει τη στερλίνα να συνεχίσει να ενισχύεται έναντι του ευρώ τις επόμενες εβδομάδες.
Ευρώ
Η συνεχής ροή κακών οικονομικών ειδήσεων από την Ευρωζώνη δε δείχνει σημάδια υποχώρησης. Οι δείκτες PMI της προηγούμενης εβδομάδας, που θεωρούνται οι πιο αξιόπιστοι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, έπεσαν σε επίπεδα που συμβαδίζουν με καθαρή οικονομική συρρίκνωση. Ο βιομηχανικός τομέας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών λιμνάζει.
Αν αυτό συνδυαστεί με ήπια στοιχεία πληθωρισμού από την Ισπανία και τη Γαλλία, φαίνεται ότι η μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο είναι δεδομένη, ενώ το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι ανακοινώσεις των αξιωματούχων. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα βγουν την Τρίτη είναι -μάλλον- απίθανο να αλλάξουν αυτή την εκτίμηση, και πιστεύουμε ότι το καλοκαιρινό ράλι του ευρώ ίσως έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Δολάριο ΗΠΑ
Τα οικονομικά νέα από τις ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα καταφέρνει να επιτύχει μια ήπια προσαρμογή της οικονομίας. Ο δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) για το Σεπτέμβριο υπολειπόταν των προσδοκιών, και στο δομικό του σκέλος βρίσκεται πλέον σαφώς στο στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, δηλαδή στο 2%. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ανάπτυξη άνω του 3%, αν και βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές του τριμήνου.
Παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί η προεδρική εκλογή του Νοεμβρίου, πιστεύουμε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει με προσεκτικό ρυθμό στις μειώσεις επιτοκίων το 2025. Τα στοιχεία για την απασχόληση που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή πιθανότατα θα επιβεβαιώσουν ξανά ότι η αγορά εργασίας δημιουργεί ελαφρώς αυξημένες νέες θέσεις.
Του Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury
Διαβάστε επίσης:
Real Consulting: Μεγάλη αύξηση 40% στα λειτουργικά κέρδη και 43% στα έσοδα
Performance Technologies: Στα 34,25 εκατ. αυξήθηκαν τα έσοδα
Χρηματιστήριο: Η Εθνική οδεύει στα €7,95, «τρικλοποδιά» από ΟΤΕ και Τιτάν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»