Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ebury για πληθωρισμό: Νέα αβεβαιότητα για την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ

Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

Το ευρώ σημείωσε μικρή άνοδο σήμερα το πρωί, αφού τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είχε δίκιο να υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση ως προς τη μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, σχολιάζει η Ebury.

Όπως επισημαίνει, ο ονομαστικός πληθωρισμός αυξήθηκε, αλλά και ο κρίσιμος δομικός δείκτης διέψευσε τις προσδοκίες, σημειώνοντας ανοδική πορεία για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Εξίσου, τονίζει, ανησυχητικό είναι το άλμα του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος ανέβηκε ξανά πάνω από το 4% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Οκτώβριο.

“Τα σημερινά δεδομένα αναμφίβολα θα δημιουργήσουν νέα αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου την επόμενη εβδομάδα.

Θεωρούμε ωστόσο πιθανό να δούμε μια πιο επιφυλακτική ρητορική, η οποία θα αποτυπώνει την ανησυχία για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Οι αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά όχι δεύτερη μείωση πριν το Δεκέμβριο”, σημειώνει η Ebury.

Διαβάστε επίσης:

Έπεσε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη

100.000 εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2024 – Ποιες είναι οι «τυχερές» κατηγορίες

Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Τα «καμπανάκια» για την οικονομία και τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις