• Οικονομία

    Ebury για πληθωρισμό: Νέα αβεβαιότητα για την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Το ευρώ σημείωσε μικρή άνοδο σήμερα το πρωί, αφού τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είχε δίκιο να υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση ως προς τη μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, σχολιάζει η Ebury.

    Όπως επισημαίνει, ο ονομαστικός πληθωρισμός αυξήθηκε, αλλά και ο κρίσιμος δομικός δείκτης διέψευσε τις προσδοκίες, σημειώνοντας ανοδική πορεία για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

    Εξίσου, τονίζει, ανησυχητικό είναι το άλμα του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος ανέβηκε ξανά πάνω από το 4% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Οκτώβριο.

    “Τα σημερινά δεδομένα αναμφίβολα θα δημιουργήσουν νέα αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ.

    Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου την επόμενη εβδομάδα.

    Θεωρούμε ωστόσο πιθανό να δούμε μια πιο επιφυλακτική ρητορική, η οποία θα αποτυπώνει την ανησυχία για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

    Οι αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά όχι δεύτερη μείωση πριν το Δεκέμβριο”, σημειώνει η Ebury.

    Διαβάστε επίσης:

    Έπεσε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη

    100.000 εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2024 – Ποιες είναι οι «τυχερές» κατηγορίες

    Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Τα «καμπανάκια» για την οικονομία και τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ