• Οικονομία

    Ebury για Μεσανατολικό: Προβληματική εξέλιξη για τις αγορές η εμπλοκή του Ιράν – Τι φοβούνται οι επενδυτές

    • NewsRoom

    Juan Manuel Fernández Lobato, Founder & CEO Ebury


    Ιδιαίτερα προβληματική εξέλιξη για τις αγορές χαρακτηρίζει η Ebury, την εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που αναμένονται τα “αντίποινα” Νετανιάχου για τη χθεσινή πυραυλική επίθεση.

    Όπως σημειώνει σε σχόλιό της η Ebury, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν όπως θα περίμενε κανείς στις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, με μια έκρηξη αποφυγής ρίσκου να επηρεάζει όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων τις τελευταίες 24 ώρες.

    Οι μετοχικές αγορές παγκοσμίως κινούνται πτωτικά ενώ στην αγορά συναλλάγματος τα νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου υπεραποδίδουν σε σχέση με τα υπόλοιπα.

    Σε αυτά περιλαμβάνεται και το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο ενισχύεται έπειτα και από την επιθετική ρητορική που υιοθέτησε ο Πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

    Η εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση είναι μια ιδιαίτερα προβληματική εξέλιξη για τις αγορές, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι τα αντίποινα του Ισραήλ θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες αναταραχές στις προμήθειες πετρελαίου παγκοσμίως, δεδομένου ότι το Ιράν είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.

    Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, σημειώνει η Ebury, η τιμή του Brent έχει σκαρφαλώσει πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας μια άνοδο περίπου 4% μόνο την Τρίτη.

    Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί για αντίποινα και ως εκ τούτου αναμένουμε περαιτέρω άνοδο στην τιμή του πετρελαίου, αν αυτές οι απειλές πραγματοποιηθούν.

    “Οι ευρύτερες επιπτώσεις για τις αγορές περιλαμβάνουν την αυξημένη πιθανότητα μιας απότομης ανόδου στις προθεσμιακές τιμές του πετρελαίου και μια ακόμη περίοδο υψηλών τιμών ενέργειας και πληθωρισμού.

    Θεωρούμε ωστόσο, ότι οι συνέπειες δε θα συγκρίνονται με τις σοβαρές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι κινήσεις στις αγορές είναι σχετικά περιορισμένες”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχόλιό της η Ebury.

    Διαβάστε επίσης: 

    UBS: Αισιόδοξα και δυσμενή σενάρια για ενέργεια και χρυσό λόγω Μεσανατολικού – Πού θα φτάσουν οι τιμές

    Γερμανία: Κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή μετά την επίθεση στο Ισραήλ – Καλεί τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Ιράν

    Κίνα: Το Πεκίνο καλεί τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή



    ΣΧΟΛΙΑ