• Οικονομία

    Ebury για επιτόκια ΕΚΤ: Σίγουρη η πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στην επερχόμενη συνεδρίαση

    • NewsRoom

    Juan Manuel Fernández Lobato, Founder & CEO Ebury


    “Πιστεύουμε ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης παραμένει ουσιαστικά σίγουρη, όπως έχει σκιαγραφηθεί και από στελέχη της τράπεζας”, σχολιάζει η Ebury για την επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

    Όπως σημειώνει, την Πέμπτη 06/06 συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι δηλώσεις Τύπου που θα ακολουθήσουν είναι το κύριο γεγονός για τις αγορές αυτήν την εβδομάδα.

    Παράλληλα, αναφέρει ότι: 

    “Ο ρυθμός και η έκταση των μειώσεων μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου όμως παραμένει ασαφής, αν συνυπολογίσει κανείς και την ανοδική έκπληξη του πληθωρισμού για το Μάιο, όπου η ευρωπαϊκή οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης

    Θεωρούμε ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει μία ουδέτερη στάση αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις της τράπεζας πέριξ της πορείας των επιτοκίων.

    Τούτου λεχθέντος, μπορεί να εκφράσει ανησυχία για τον πληθωρισμό και να τονίσει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει καλύτερες επιδόσεις από την προηγούμενη συνεδρίαση.

    Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ δεν βιάζεται να χαλαρώσει ξανά τη νομισματική της πολιτική, γεγονός που μπορεί να δώσει ώθηση για ένα ακόμη ράλι του ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε από την ΕΚΤ να διατηρήσει την κλασική της πλέον προσέγγιση, αυτήν που θέλει την τράπεζα να δρα βάσει των δεδομένων και των εξελίξεων, και να περιμένει την επιβεβαίωση της πτωτικής τάσης του πληθωρισμού προτού δεσμευτεί για πρόσθετες μειώσεις.

    Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σχετικά σιωπηλή ανταπόκριση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δεδομένου ότι η μείωση στη συνεδρίαση της Πέμπτης είναι σχεδόν κατά 100% προεξοφλημένη”.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Τα νομίσματα κινούνται σε στενό εύρος καθώς οι αγορές ετοιμάζονται για καταιγισμό ανακοινώσεων

    ΤτΕ: Έκλεισε η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων – δανείων τον Απρίλιο

    Παράταση στη λίστα με τους μεγαλοφειλέτες – Πότε θα δημοσιοποιηθούν όσοι χρωστούν τεράστια ποσά στο Δημόσιο



    ΣΧΟΛΙΑ