Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ebury: Συνεχίζονται οι διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος

Enrique Diaz - Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρεία Ebury

Οι μεγαλύτερες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος συνεχίζουν να οφείλονται στη χαλάρωση δημοφιλών συναλλαγών στο 2024. Αυτές είναι ως επί το πλείστον για θέσεις carry, όπου οι επενδυτές δανείζονται ή πωλούν ένα νόμισμα χαμηλού επιτοκίου, κυρίως το γεν, και αγοράζουν ένα νόμισμα υψηλής απόδοσης για να επωφεληθούν από τη διαφορά επιτοκίου.

Στην ομάδα των G10, αυτό θα σήμαινε ότι τα τρία ισχυρότερα νομίσματα (δολάριο, ευρώ, στερλίνα) δεν έκαναν καμία σχεδόν κίνηση, ενώ το γεν και δευτερευόντως το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκαν.

Την ίδια στιγμή, τα νομίσματα βασικών εμπορευμάτων (δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, κορόνα Νορβηγίας) υπέστησαν ζημιές, ενώ τα νομίσματα με υψηλό επιτόκιο της Λατινικής Αμερικής γενικά έχουν αδύναμη απόδοση.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι ασυνήθιστα πολυάσχολη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, πράγμα που προμηνύει διακύμανση, πριν εισέλθουν στην καλοκαιρινή νωθρότητα της αγοράς συναλλάγματος τον Αύγουστο.

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου στην Ευρωζώνη, ακολουθούμενη από τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Ιουλίου την Τετάρτη.

Στις ΗΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη τη συνεδρίασή της για τον Αύγουστο, ενώ την Παρασκευή θα δημοσιευτεί η έκθεση για την απασχόληση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει την Πέμπτη, οπότε και θα δοκιμαστούν τα πρόσφατα μακροοικονομικά αφηγήματα περί πιο συντηρητικών τραπεζών και επιβράδυνσης του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Στερλίνα

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη και η απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής είναι η πιο αβέβαιη των τελευταίων ετών.

Οι αγορές δίνουν 50% πιθανότητα μείωσης, ενώ οι προβλέψεις των οικονομολόγων κλίνουν ελαφρώς περισσότερο προς την πιο συντηρητική άποψη.

Πιστεύουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε μειώσεις και θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της αγοράς για δυο μειώσεις μέσα στο 2024.

Παραμένουμε αισιόδοξοι για τη στερλίνα με βάση τα σχετικά υψηλά επιτόκια, την ανθεκτική ανάπτυξη και τις προοπτικές βελτίωσης των εμπορικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Ευρώ

Οι εκτιμήσεις μας καθώς και της αγοράς για δύο ακόμη μειώσεις της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του 2024 θα δοκιμαστούν με τη δημοσίευση της προκαταρκτικής έκθεσης του Ιουλίου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Μόνο μια απίθανα μεγάλη ανοδική έκπληξη στην έκθεση για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να εκτροχιάσει αυτόν τον ρυθμό μειώσεων.

Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν ιδιαίτερα καλοί, υποδηλώνοντας ότι η ελπιδοφόρα ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης που παρατηρήθηκε μέχρι στιγμής το 2024 μπορεί να καθυστερήσει.

Τα στοιχεία του ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα θα παρέχουν μια πρώιμη αλλά πιο ακριβή άποψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Δολάριο ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεδριάσει την Τετάρτη σχετικά με την οικονομία που έχει δείξει σημάδια ανθεκτικότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε αντίθεση με το αφήγημα για απότομη επιβράδυνση.

Ωστόσο, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πληθωρισμού να έρχονται ακριβώς στο στόχο της Τράπεζας, το πεδίο είναι ανοιχτό για μειώσεις από το Σεπτέμβριο, και αναμένουμε από τον Πρόεδρο Πάουελ να το επιβεβαιώσει σιωπηρά στη συνέντευξη τύπου της Τράπεζας που θα γίνει αυτή την εβδομάδα.

Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για ένα ασθενέστερο δολάριο σε γενικές γραμμές, καθώς τα επιτόκια είναι ένας από τους παράγοντες που κράτησαν το δολάριο τόσο ακριβό τα τελευταία δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Διακυμάνσεις από το μέρισμα της ΕΤΕ – «Μαζεύει» η ΔΕΗ, εν αναμονή των τραπεζικών αποτελεσμάτων

Bitcoin: Σε υψηλό 6 εβδομάδων μετά την ομιλία Τραμπ

Metlen: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Volterra