Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ebury: Δεδομένη μια νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο

Juan Manuel Fernández Lobato, Founder & CEO Ebury

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης για το Σεπτέμβριο έχει ουσιαστικά προεξοφλήσει μια δεύτερη συνεχόμενη μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επόμενη συνεδρίαση της, πριν το τέλος αυτού του μήνα, σύμφωνα με σχόλιο της Ebury για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Όπως σημειώνει η Ebury, τόσο ο ονομαστικός, όσο και ο δομικός δείκτης μειώθηκαν σε σχέση με τον Αύγουστο, ιδίως ο πρώτος, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021 και κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Η Ebury αναφέρει χαρακτηριστικά: 

“Ενώ η πρόεδρος Λαγκάρντ, στην τελευταία συνεδρίαση, άφησε να εννοηθεί ότι μια μείωση τον Οκτώβριο δεν περιλαμβάνεται στο βασικό σενάριο που εξετάζει η τράπεζα, πιστεύουμε ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν έκτοτε είναι εξαιρετικά πιθανό να ασκήσουν πίεση προς την τράπεζα να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται ικανοποιητικά και η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει μια στασιμότητα στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με βάση τα απογοητευτικά στοιχεία των δεικτών επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Πιστεύουμε ότι μια περαιτέρω μείωση κατά 25 μονάδες βάσης είναι δεδομένη αυτό το μήνα, με τη Λαγκάρντ να εκφράζει πιθανώς μεγαλύτερη ικανοποίηση για την πορεία του πληθωρισμού και να προειδοποιεί για την κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Αυτό θα ανοίξει πιθανότατα το δρόμο για μια τρίτη διαδοχική μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της τράπεζας το Δεκέμβριο, η οποία πλέον έχει τιμολογηθεί πλήρως από τις αγορές swap μετά τα σημερινά δεδομένα”.

Διαβάστε επίσης: 

Τράπεζα Πειραιώς: Ψηλά οι τιμές σε ζάχαρη και σιτάρι – Για ποια προϊόντα ανησυχεί η αγορά

Κώστας Τσιάρας: Εντός Οκτωβρίου η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια – Τι προβλέπει

Πληθωρισμός: Έπεσε στο 3% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Στο 1,8% στην Ευρωζώνη