ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σήμερα το πρωί ήταν αναμφίβολα μια μεγάλη απογοήτευση, καθώς και οι δύο δείκτες τιμών καταναλωτή είναι χαμηλότεροι των εκτιμήσεων, σχολιάζει η Ebury.
Όπως αναφέρει, ο ονομαστικός πληθωρισμός όχι μόνο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό από τον Ιούλιο του 2021, αλλά τώρα βρίσκεται μόλις πάνω από το στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο πιο σταθερός δείκτης του δομικού πληθωρισμού παραμένει κάπως πιο αυξημένος, αν και υποχώρησε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδό του τελευταίου ενάμιση χρόνου.
«Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να υποχωρεί απότομα και με μια τεχνική ύφεση να φαίνεται στο προσκήνιο κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι αγορές θα θεωρούν όλο και πιο σίγουρη μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ την άνοιξη.
Πράγματι, τα swap αποδίδουν τώρα περισσότερο από 50% πιθανότητες για εκκίνηση του κύκλου χαλάρωσης τον Μάρτιο του 2024.
Πιστεύουμε ότι τα σημερινά δεδομένα διασφαλίζουν ότι αυτό είναι πλέον ένα όλο και πιο εύλογο σενάριο που, αν υλοποιηθεί, πιθανότατα θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη υποχώρηση του ευρώ», τονίζει η Ebury.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, επιβράδυνση καταγράφηκε στους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού τον Νοέμβριο ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,4% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.
Καθοδική πορεία σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, καθώς καταγράφεται στο 3% από 3,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat.
Διαβάστε επίσης:
Πληθωρισμός: Στο 3% έπεσε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη
Σκρέκας: Η μάχη με την ακρίβεια συνεχίζεται – 1.100 προϊόντα στη «μόνιμη μείωση τιμής»
EKT: Τον Απρίλιο οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων στοιχηματίζουν οι αγορές