Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ebury: Αναταραχή στην αγορά – H παρέμβαση της Ιαπωνίας ευνοεί τα ασφαλή καταφύγια 

Ebury

Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

Μια περίοδος αποφυγής κινδύνου στις αγορές μετοχών που ακολούθησε τις απότομες ανόδους των τελευταίων εβδομάδων, έφερε μεγάλη ζήτηση για τα δύο ασφαλή νομίσματα, το ελβετικό φράγκο και το γεν, σχολιάζει ο Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury

Οι αγορές συναλλάγματος, αναφέρει, συνεχίζουν να αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, και η είδηση ​​της αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα και η υποστήριξή του προς την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις έχουν μικρό αντίκτυπο στην αγορά στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία.

Οι αγορές συναλλάγματος τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συνήθως ήσυχες. Αυτήν την εβδομάδα υπάρχουν λίγες σημαντικές ανακοινώσεις ή συναντήσεις κορυφής ώστε να προκαλέσουν αναστάτωση. Θα δoθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ιαπωνικό γεν, καθώς και σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες ενδέχεται να προκύψουν σχετικά με τη νομισματική πολιτική σε μια υποθετική δεύτερη θητεία Τραμπ.

Στο μέτωπο των οικονομικών ανακοινώσεων, την Τετάρτη θα έχουμε ανακοινώσεις σχετικά με το δείκτη PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Ιούλιο, μια ενημερωμένη έκθεση για τις βασικές οικονομικές τάσεις και ιδίως τη φαινομενική επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση για την αύξηση του ΑΕΠ, κατά το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ (την Πέμπτη) και τον πληθωρισμό (την Παρασκευή) θα ολοκληρώσουν την εβδομάδα. 

Στερλίνα

Οι αγορές δίνουν 50% πιθανότητα μείωσης επιτοκίων στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας τον Αύγουστο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της περασμένης εβδομάδας ήταν ελαφρώς υψηλότερα από το αναμενόμενο, αλλά η επίδραση στη στερλίνα αντισταθμίστηκε από τις απογοητευτικές λιανικές πωλήσεις του Ιουνίου.

Συνολικά, η απόφαση παραμένει εξαιρετικά ισορροπημένη, αλλά η ανθεκτική ζήτηση και οι προοπτικές για πιο ισχυρές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μας οδηγούν να διατηρήσουμε μια αισιόδοξη εκτίμηση για τη στερλίνα, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος.

Η κύρια μακροοικονομική αναφορά αυτής της εβδομάδας θα είναι η ανακοίνωση των δεικτών PMI, οι οποίοι αναμένεται να παραμείνουν συνεπείς με την υγιή επέκταση της εγχώριας ζήτησης. 

Ευρώ

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο που έγινε την περασμένη εβδομάδα ήταν απολύτως προβλέψιμη, ανταποκρινόμενη σχεδόν ακριβώς στις προσδοκίες της αγοράς για διατήρηση αμετάβλητων επιτοκίων.

Πιστεύουμε ότι η ευκολότερη πορεία για το Συμβούλιο είναι εκείνη που έχει περίπου προεξοφληθεί απο τις αγορές: δύο επιπλέον μειώσεις το 2024, πιθανότατα το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο.

Η προσοχή της επόμενης εβδομάδας θα επικεντρωθεί στην ανακοίνωση των δεικτών PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία του Ιουνίου έδειξαν μια απροσδόκητη πτώση που ίσως οφείλεται στους φόβους για τις γαλλικές εκλογές. Με τη γαλλική Εθνοσυνέλευση σε αδιέξοδο και το κόμμα της Λεπέν μακριά από την εξουσία, θα μπορούσαμε ίσως να δούμε μια ανοδική έκπληξη που θα ενίσχυε το κοινό νόμισμα. 

Δολάριο ΗΠΑ

Οι περισσότερες οικονομικές αναφορές δευτερέουσας σημασίας από τις ΗΠΑ βγήκαν ισχυρότερες από το αναμενόμενο, θέτοντας κάποιες αμφιβολίες για το αφήγημα μιας επιβράδυνσης εκεί.

Η κύρια έκπληξη ήταν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας, οι οποίες ακολουθούν μιαν αργή ανοδική τάση, αν και ξεκινούν από πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ούτε τα στοιχεία, ούτε οι πολιτικές αναταραχές έχουν μεγάλη επίδραση στις προσδοκίες για την πολιτική της Fed, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μία μείωση επιτοκίων το Σεπτέμβριο και είναι διχασμένοι ως προς την πιθανότητα για μία ή δύο επιπλέον μειώσεις πριν το τέλος του έτους.

Με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για Πρόεδρο να βρίσκεται σταθερά μπροστά, πιστεύουμε ότι η ρητορική του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για υποτίμηση του δολαρίου αξίζει προσοχής. 

Διαβάστε επίσης: 

Ακονίζει τα ξίφη του κατά της Καμάλα ο Τράμπ: Είναι συνυπεύθυνη – Ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια εναντίον της

Συντάξεις: Το φθινόπωρο οι αλλαγές στην ΕΑΣ για 1 εκατ. συνταξιούχους

Μαχαίρι στις έκτακτες παροχές – Κράτος και στεγαστική κρίση στο πακέτο της ΔΕΘ