ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα μακρόπνοο σχέδιο για τη στήριξη των νέων της χώρας μας, καθώς η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες χτυπά «κόκκινο», προωθεί η κυβέρνηση.
Οι ενισχύσεις αφορούν τους νέους έως 29 ετών, με το κράτος να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας από το σχολείο, τη διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση, την πρώτη επαγγελματική αποκατάσταση έως και τη στέγασή τους, από τη στιγμή που επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια.
Υπό αυτό το πρίσμα, το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε ιδιαίτερα πρώιμο στάδιο, αναφέρει πως ακίνητα του Δημοσίου θα παραχωρούνται για δωρεάν χρήση σε νέα ζευγάρια, που δεν διαθέτουν το εισόδημα για να πληρώσουν ενοίκιο για να στεγάσουν την οικογένειά τους.
Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), τα οποία θα παραχωρηθούν στα νεαρά ζευγάρια, με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα «πατούν» σε αυτά που ορίζει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Η ΕΤΑΔ διαθέτει πάνω από 70.000 ακίνητα, ωστόσο παραμένει ακόμα άγνωστο πόσα από αυτά τα διαμερίσματα και τις κατοικίες θα μπορούν να παραχωρηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ θα πρέπει να γίνει μια αναλυτική καταγραφή και εκείνων που θα πρέπει να υποστούν τις απαραίτητες διορθώσεις για να στεγάσουν τα νεαρά ζευγάρια.
Το μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την πριμοδότηση προσλήψεων νεοεισερχομένων έως 29 ετών στην αγορά εργασίας, με 600 ευρώ για τον εργαζόμενο και 600 ευρώ για τον εργοδότη για ένα εξάμηνο.
Νέες φοροελαφρύνσεις
«Παράθυρο» για ένα νέο πακέτο μειώσεις σε φόρους αφήνει το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα στοιχεία που καταφθάνουν συνεχώς στο Υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο ακόμα και για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, πάνω και από το 5,9% που προβλέπει πλέον η κυβέρνηση.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους, ενώ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να εντάξει τις νέες φορο-μειώσεις στο νέο πακέτο που θα ισχύσει το 2022, προκειμένου να τις μονιμοποιήσει το 2023, καθώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν επιτρέπει τη λήψη μόνιμων μέτρων μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους.
Το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 και η κατάργησή του το 2023 σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν αύξηση τις μηνιαίες αποδοχές τους που θα ξεκινούν από 22 ευρώ το μήνα και θα υπερβαίνουν τα 670 ευρώ.
Για τις ασφαλιστικές εισφορές, εκτιμάται ότι για το 2022 θα μειωθούν περαιτέρω κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, προκειμένου η συνολική ελάφρυνση των τελευταίων δυο ετών, να αγγίζει τις 5 μονάδες για εργοδότες και εργαζόμενους, δίνοντας μια ακόμα έμμεση αύξηση στους μισθούς.
Διαβάστε επίσης:
Σήμερα η απόφαση για τα αναδρομικά 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου
Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις
Πώς βρέθηκαν τα 3,5 δισ. του πακέτου φοροελαφρύνσεων στη ΔΕΘ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό