Αισιόδοξα μηνύματα για την Ελλάδα περιέχει η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη (Taming Public Debt in Europe: Outlook, Challenges, and Policy Response), η οποία προβλέπει πως το δημόσιο χρέος της χώρας μας θα μειωθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες το 2029 σε σχέση με τα επίπεδα του 2023, στο 138,8% του ΑΕΠ από 168,8% το 2023.

Το ΔΝΤ προβλέπει σημαντική συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, βασιζόμενη στην εκτίμηση ότι η χώρα μας θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% τόσο εφέτος όσο και το 2029, αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας και τον πληθωρισμό.

1

Μάλιστα, η προβλεπόμενη μείωση του χρέους στην Ελλάδα για την περίοδο 2023 – 29 σε σχέση με την περίοδο 2013 – 19 είναι η μεγαλύτερη μεταξύ 26 αναπτυγμένων οικονομιών.

Νέος κίνδυνος η Ιταλία

Ωστόσο, στην ίδια έκθεση χτυπά ένα τεράστιο «καμπανάκι» για την Ιταλία, που μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται να καταστεί η νέα «πρωταθλήτρια» δημοσίου χρέους στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να χάνει για πρώτη φορά την αρνητική πρωτιά μετά από δεκαετίες.

Η πρόβλεψη του Ταμείου για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι ότι θα βρεθεί στο 144,9% το 2029 από 137,3% το 2023. Η Γαλλία θα φτάσει το 115,2% από το 110,6%, το Βέλγιο στο 115,6% από 104,5%, ενώ η Ισπανία στο 104,2% από 107,5%. Εκτός των ευρωπαϊκών χωρών, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αγγίξει το 110,1% από 101,1%.

Κίνδυνος σε πολλές χώρες της ευρωζώνης

Η Ιταλία δεν είναι η μοναδική χώρα για την οποία το ΔΝΤ χτυπά «καμπανάκια». Σύμφωνα με την έκθεση,  οι προοπτικές για το δημόσιο χρέος και τη χρηματοδότησή του είναι δύσκολες για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μετά την αύξηση των ελλειμμάτων στην περίοδο της πανδημίας της ενεργειακής κρίσης και απαιτούν αποφασιστικές οικονομικές πολιτικές που ενισχύουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, διατηρώντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η πιθανότητα να μη σταθεροποιηθεί το χρέος σε βάθος 5ετίας έχει αυξηθεί στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης αλλά και στις αναδυόμενες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως λόγω των υψηλότερων πρωτογενών ελλειμμάτων.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι βασικοί κίνδυνοι είναι η ανεπαρκής προσαρμογή του πρωτογενούς ισοζυγίου για τη σταθεροποίηση του χρέους και η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη.

Η διατηρήσιμη ανάπτυξη αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός για τη μείωση του χρέους στις περισσότερες χώρες, με τους κινδύνους να είναι καθοδικοί.

Ταχύτερη κατάργηση των μέτρων στήριξης

Η συνταγή του ΔΝΤ είναι συγκεκριμένη και επαναλαμβάνεται και σε αυτή την έκθεση. Προτείνει την άμεση κατάργηση των μέτρων στήριξης που έχουν αναλάβει οι ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο αναφέρει πως «η προσεκτικά σχεδιασμένη μεσοπρόθεσμη εξυγίανση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους με παράλληλη στήριξη της ανάπτυξης. Ορισμένες χώρες πρέπει να καταργήσουν ταχύτερα τα μη στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, να δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων», προσθέτει.

Οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στις χώρες με υψηλό χρέος. Στις χώρες της ΕΕ, η μεταρρύθμιση του πλαισίου για τους δημοσιονομικούς κανόνες  μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αξιόπιστων μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών προσαρμογών που βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Διαβάστε επίσης

ΕΟΦ: Νέο «καμπανάκι» για 3 συμπληρώματα διατροφής – Ποια είναι

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης συγκαλεί αύριο την ΚΟ και ζητά να πέσουν οι τόνοι

Τι είναι ο Κανονισμός MiCA που αλλάζει τα πάντα στην ευρωπαϊκή αγορά κρυπτονομισμάτων