Στο ίδιο μήκος κύματος με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προβλέπει σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2025, λόγω της αύξησης των δασμών και της αβεβαιότητας σε οικονομικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση παγκόσμιων προοπτικών του Ταμείου, η παγκόσμια ανάπτυξη εκτιμάται πλέον ότι θα φτάσει μόλις στο 2,8% το 2025, έναντι 3,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, σύμφωνα με το BBC.

1

Μάλιστα, η αναθεώρηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καταγράφει τη μεγαλύτερη υποβάθμιση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ εκτιμάται τώρα στο 1,8%, από 2,7% που προβλεπόταν.

Σοβαρό πλήγμα δέχεται και η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, με το ΔΝΤ να μειώνει την πρόβλεψη για το 2025 στο 1,1%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,6%.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, με μόνη εξαίρεση την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη της Κίνας για το 2025 εκτιμάται πλέον στο 4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,6%, με τις αρχές να δίνουν έμφαση σε πιο συγκρατημένες πολιτικές ενίσχυσης της οικονομίας.

Όσον αφορά τον Καναδά, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4%, έναντι 2% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Ιανουάριο, με την έκθεση να επισημαίνει την αβεβαιότητα λόγω δασμών και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις ως καθοριστικούς παράγοντες.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη για το Μεξικό, το οποίο αναμένεται να καταγράψει ύφεση 0,3% φέτος, σε πλήρη αντίθεση με την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,4%.

Στον αντίποδα, η Ισπανία αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, με την εκτίμηση για την ανάπτυξή της να αναβαθμίζεται στο 2,5% από 2,3%.

Το ΔΝΤ αποδίδει την αναβάθμιση στην έντονη οικονομική δραστηριότητα που έχει πυροδοτήσει η ανασυγκρότηση περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του προηγούμενου έτους.

Διαβάστε επίσης: 

ΤτΕ: Πλεόνασμα 90 εκατ. ευρώ για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Φεβρουάριο – Στα 600 εκατ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο

Αισιοδοξία για μέση ανάπτυξη κοντά στο 2% φέτος – Αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ 

Έρευνα ΕΚΤ: Ανοδικές τάσεις ο πληθωρισμός την επόμενη διετία