Το ΔΝΤ προτρέπει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μετακυλίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές προκειμένου να πετύχουν την εξοικονόμηση ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες προσπάθησαν να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος με ελέγχους στις τιμές, φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις, «θα πρέπει να επιτρέψουν την πλήρη αύξηση του κόστους των καυσίμων να περάσει στους τελικούς χρήστες για να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων» τόνισε σύμφωνα με τους Financial Times η υποδιευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Όγια Κελασούν.

1

Τι αναφέρει η Κελασούν

Σε ανάρτηση στο blog του ΔΝΤ την Τετάρτη, η Κελασούν υπογραμμίζει επίσης ότι την ίδια στιγμή αποτελεί «προτεραιότητα» οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ανακούφισης για να στηρίξουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, τα οποία είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές της ενέργειας.

Οι τιμές κατανάλωσης ενέργειας αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 40% στην ευρωζώνη και κατά 57% στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντανακλώντας την άνοδο των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο των χρημάτων τους σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να στραφούν από γενικά μέτρα στήριξης σε πολιτικές στοχευμένης ανακούφισης.

Ποια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα περιλαμβάνουν «πλαφόν» στις τιμές ενέργειας στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, περικοπές φόρων ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και την Ολλανδία και επιδοτήσεις ενέργειας στην Ιταλία και την Ελλάδα και ενεργειακά δικαιώματα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, «με τα ορυκτά καύσιμα να ενδέχεται να παραμείνουν ακριβά για κάποιο χρονικό διάστημα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αφήσουν τις τιμές λιανικής να αυξηθούν για να προωθήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά» υπογραμμίζει η Κελασούν.

Τα υπάρχοντα μέτρα στήριξης όχι μόνο καθυστερούν την απαραίτητη προσαρμογή στο ενεργειακό σοκ, αλλά διατηρούν επίσης την παγκόσμια ζήτηση και τις τιμές ενέργειας υψηλότερα από ό,τι θα συνέβαινε σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε το ΔΝΤ. Σε πολλές χώρες, το κόστος της καταπολέμησης της αυξανόμενης τιμής της ενέργειας θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ φέτος, εκτιμά το ΔΝΤ. Αυτό είναι πιο ακριβό από την πλήρη αντιστάθμιση της αύξησης του κόστους ζωής για το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών, το οποίο το ΔΝΤ εκτίμησε σε περίπου 0,4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για το 2022.

Διαβάστε επίσης

Σρι Λάνκα: Αναβάλλεται ως τον Σεπτέμβριο η συμφωνία με το ΔΝΤ

Μπρα-ντε-φερ των κεντρικών τραπεζών με ύφεση και πληθωρισμό

ΔΝΤ: Αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη – Στο 3,2% το 2022