Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

ΔΝΤ: Η Βρετανία θα αποφύγει την ύφεση – Οι συμβουλές προς τον Χαντ

Τζέρεμι Χαντ

Η Βρετανία φαίνεται ότι θα αποφύγει την ύφεση φέτος, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της χώρας, προειδοποιώντας όμως την κυβέρνηση να μην μειώσει τους φόρους, καθώς αυτό θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό και θα οδηγούσε σε υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε ένα μήνυμα προς τον υπουργό Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, το ΔΝΤ ανέφερε ότι θα πρέπει να διατηρήσει την προγραμματισμένη συμπίεση στις δημόσιες δαπάνες, ενώ τόνισε ότι η φορολογική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει «ευθυγραμμισμένη με τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού».

Οποιαδήποτε χρηματοοικονομικά πλεονάσματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την «ανοικοδόμηση των δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας», ανέφερε στην ετήσια ανασκόπηση του Άρθρου IV για τις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη.

Σε μια πιο αισιόδοξη αξιολόγηση της ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου φέτος, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα αυξηθεί κατά 0,4% φέτος, ανατρέποντας την εκτίμησή του τον Φεβρουάριο για συρρίκνωση 0,3%.

Η οικονομία εξακολουθεί να αναμένεται να αναπτυχθεί με τον ίδιο μέτριο ρυθμό 1% το 2024, πριν ανέλθει στο 2% το 2025 και το 2026. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναβάθμισαν τις προβλέψεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως απάντηση στη μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του χειρότερου πληθωριστικού σοκ πέρυσι.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ξανά στο 5% μέχρι το τέλος του έτους και κάτω από το 2% μέχρι το καλοκαίρι του 2024, κυρίως ως απάντηση στην πτώση των τιμών της ενέργειας, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, τονίζει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πιθανότητα να παραμείνει υψηλή η αύξηση των μισθών και στην αύξηση των τιμών των επιχειρηματικών υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να περιμένει να μειωθούν αυτά τα στοιχεία, προτού σκεφτεί να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.

Ο Χαντ χαιρέτισε τα ευρήματα, γράφοντας στο Twitter : «Η σημερινή έκθεση του ΔΝΤ δείχνει μια μεγάλη αναβάθμιση στις προβλέψεις για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου και πιστώνει τη δράση μας για την αποκατάσταση της σταθερότητας και την εξομάλυνση του πληθωρισμού».

Διαβάστε επίσης: 

ΤτΕ: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι τουρίστες στο α’ τρίμηνο του έτους

ΗΠΑ: Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών, αν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού