ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Οι κίνδυνοι του πληθωρισμού αναγκάζουν τους αξιωματούχους να συνεχίσουν την αυστηρή πολιτική, ανέφερε σε έκθεσή του την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ακόμη κι έτσι, θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτοι σε περίπτωση που προκύψουν περισσότερες αναταράξεις παρόμοιες με την πρόσφατη του τραπεζικού τομέα που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και κατέληξε στην πώληση της Credit Suisse.
«Αν και υπάρχουν αποθέματα κεφαλαίων και ρευστότητας μεταξύ των τραπεζών της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου που παρέχουν “μαξιλάρι”, τα πρόσφατα προβλήματα του τραπεζικού τομέα δείχνουν πώς οι πιέσεις ρευστότητας και το οικονομικό στρες μπορούν να εμφανιστούν απότομα», ανέφερε το ΔΝΤ.
«Ένα ακόμη αντίστοιχο επεισόδιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα αποθέματα ασφαλείας, ειδικά των τραπεζών με πιο αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη, και να σφίξει απότομα τις πιστώσεις και τις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες».
Η αξιολόγηση του ΔΝΤ απαρίθμησε το πλήρες φάσμα κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της περιοχής στο προχωρημένο στάδιο των κύκλων νομισματικής σύσφιξης. Ενώ ο οργανισμός τους συμβούλεψε να κινηθούν προσεκτικά, το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Η επόμενη κίνηση αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη.
«Ο υψηλός και δυνητικά πιο επίμονος από το αναμενόμενο πληθωρισμός απαιτεί αυστηρή νομισματική πολιτική έως ότου ο δομικός πληθωρισμός εισέλθει με σιγουριά σε τροχιά επιστροφής προς τους στόχους που έχει θέσει γι’αυτόν η κεντρική τράπεζα», ανέφερε το ταμείο. «Ένας άλλος παράγοντας που υποδεικνύει κινδύνους πληθωρισμού είναι η απόδειξη ότι η οικονομική χαλάρωση σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη από ό,τι εκτιμάται μετά από τις αλλεπάλληλες κρίσεις».
Μιλώντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Alfred Kammer, ο οποίος είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής μονάδας του ΔΝΤ, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η πορεία.
«Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν καταπολεμάτε τον πληθωρισμό είναι να προχωρήσετε στην πολιτική χαλάρωσης πολύ νωρίς ή να σταματήσετε πολύ νωρίς γιατί αυτό θα απαιτήσει μια δεύτερη προσπάθεια σύσφιξης και αυτό θα αυξήσει το κόστος της προσπάθειας απορρόφησης του πληθωρισμού», εξήγησε.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μια ύφεση είναι πιθανή και οι κίνδυνοι από τις τιμές καταναλωτή λιγότερο πιεστικοί, η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί επίσης να το διατηρήσει, ανέφερε το ΔΝΤ.
«Η νομισματική πολιτική μπορεί να χρειαστεί κάποια περαιτέρω σύσφιξη για να διατηρήσει σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρει στον στόχο, αν και οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πλέον πιο ισορροπημένοι», παρατήρησε.
Πρόβλεψη για περαιτέρω αυξήσεις 75 μ.β. από την ΕΚΤ
Η τρέχουσα εκτίμηση του ΔΝΤ για την ΕΚΤ προβλέπει περαιτέρω αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης στο 3,75%.
«Απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια της ζώνης του ευρώ, ενώ οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες θα πρέπει να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε περαιτέρω σύσφιξη όπου τα πραγματικά επιτόκια είναι χαμηλά, οι αγορές εργασίας είναι σφιχτές και ο υποκείμενος πληθωρισμός είναι υψηλός», αναφέρει η έκθεση.
Μολονότι η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει την ποσοτική σύσφιξη αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή, προειδοποίησε το ΔΝΤ.
«Ο χρηματοοικονομικός κατακερματισμός — συμπεριλαμβανομένης μιας έντονης απόκλισης στο κόστος δανεισμού — και οι ευρύτεροι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας απαιτούν προσοχή και ευελιξία για αλλαγή πορείας εάν χρειαστεί», έγραψαν οι αξιωματούχοι του ταμείου, ενώ παρατήρησαν ότι η «οξεία» αναταραχή στην αγορά ομολόγων είναι «πιθανόν πιο απομακρυσμένος κίνδυνος».
Διαβάστε ακόμη:
Charles Dallara: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ από την Partners Group σε ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες
ΔΝΤ: Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2028 – Μεγάλη μείωση του χρέους