Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως, με τις προηγμένες οικονομίες να θεωρούνται πιο εκτεθειμένες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα, μια ανησυχητική τάση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν προληπτικά για να αποτρέψουν την τεχνολογία από το να πυροδοτήσει περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ανάρτηση σε blog.

1

Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην εισοδηματική ανισότητα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο η τεχνολογία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στα άτομα με υψηλό εισόδημα.

Περισσότερη παραγωγικότητα από εργαζομένους και εταιρείες υψηλού εισοδήματος θα ενίσχυε τις αποδόσεις κεφαλαίου, διευρύνοντας το χάσμα πλούτου, είπε η Γκεοργκίεβα. Οι χώρες θα πρέπει να παρέχουν «ολοκληρωτικά δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας» και προγράμματα επανεκπαίδευσης για τους ευάλωτους εργαζόμενους, τόνισε.

Αν και υπάρχει πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει πλήρως ορισμένες θέσεις εργασίας, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα συμπληρώσει την ανθρώπινη εργασία, σύμφωνα με την ανάλυση.

Στις προηγμένες οικονομίες μπορεί να επηρεαστεί περίπου το 60% των θέσεων εργασίας, περισσότερο από τις αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες.

Η άποψη της Γκεοργκίεβα για την τεχνητή νοημοσύνη συμπίπτει με την συνάντηση των επιχειρηματικών και πολιτικών ηγετών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου η τεχνητή νοημοσύνη είναι στην ατζέντα των θεμάτων.

Οι εταιρείες επενδύουν κεφάλαια στην αναδυόμενη τεχνολογία, μερικές φορές πυροδοτώντας ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων για το μέλλον των ρόλων τους.

Ένα παράδειγμα είναι η Buzzfeed Inc., η οποία ανακοίνωσε τα σχέδια της να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στη δημιουργία περιεχομένου και έκλεισε το κεντρικό τμήμα ειδήσεων, απολύοντας περισσότερους από 100 υπαλλήλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε μια δοκιμαστική συμφωνία τον Δεκέμβριο σχετικά με τη νομοθεσία που καθορίζει τις διασφαλίσεις αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να σταθμίζουν την ομοσπονδιακή ρυθμιστική τους στάση.

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: «Επισφαλής» η φετινή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Τα fake news για τo AI απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Google: Αντιμέτωπη με αγωγή $7 δισ. για αντιγραφή πατέντας – «Μήλον της Έριδος» το AI