• Οικονομία

    ΔΝΤ: Χαμηλή ανάπτυξη, μικρότερο εμπόριο και χρέος απειλούν το μέλλον του κόσμου

    • Bloomberg
    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ΔΝΤ

    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ΔΝΤ


    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι οι πόλεμοι, οι εμπορικές εντάσεις, το υψηλό χρέος και η χαμηλή ανάπτυξη απειλούν να παρατείνουν μια «άτονη» οικονομική περίοδο και να αφήσουν τα έθνη χωρίς πόρους για τη μείωση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή παγκοσμίως, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης που «δεν είναι αρκετά καλές» είναι λόγοι για να είμαστε προσεκτικοί, παρά την αναμενόμενη ήπια οικονομική προσγείωση, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον.

    Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια οδηγούν ορισμένους από τους σημαντικότερους παίκτες του κόσμου να ακολουθήσουν εσωτερικά εστιασμένες βιομηχανικές και προστατευτικές πολιτικές, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναφερόμενη κυρίως στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας.

    Η άνοδος των εμπορικών φραγμών «είναι σαν να ρίχνεις κρύο νερό σε μια ήδη χλιαρή παγκόσμια οικονομία», είπε η Γκεοργκίεβα. Οι συγκρούσεις έρχονται «σε μια στιγμή που οι προβλέψεις μας δείχνουν έναν αδυσώπητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους – ένα δύσκολο μέλλον», πρόσθεσε.

    Το ταμείο προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος πρόκειται να φθάσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 93% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, λόγω των ΗΠΑ και της Κίνας.

    Το ΔΝΤ βλέπει επίσης ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι μικρότερη από αυτή που χρειάζεται για τις χώρες, προκειμένου να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να εξυπηρετήσουν το χρέος τους  και να αντιμετωπίσουν τεράστιες επενδυτικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

    Η Γκεοργκίεβα μίλησε καθώς υπουργοί Οικονομικών και ηγέτες κεντρικών τραπεζών από σχεδόν 200 χώρες ετοιμάζονται να φτάσουν  στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για τις ετήσιες συναντήσεις του ΔΝΤ και του αδελφού ιδρύματος του, της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο πρώην πρόέδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι κατατάσσουν την οικονομία ως την κύρια ανησυχία τους — ιδίως οι υψηλότερες τιμές από τον πληθωρισμό που έφθασαν στον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, πριν λάβει μέτρα η Federal Reserve.

    Παρά το γεγονός ότι επαίνεσε τη δράση της Fed για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ ήταν ασυνήθιστα επικριτικό τους τελευταίους μήνες προς τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο μέτοχό τους. Τον Ιούνιο, προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπάιντεν για τα υπερβολικά μεγάλα ελλείμματα, τον αντίκτυπο του υπερβολικού χρέους και τους κινδύνους από τις ολοένα και πιο επιθετικές εμπορικές πολιτικές.

    Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει μια ενημέρωση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές την Τρίτη.  Τον Ιούλιο προέβλεψε μια παγκόσμια ανάκαμψη 3,2% για φέτος και 3,3% για το επόμενο έτος.

    Παρά τις προειδοποιήσεις, η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες αντιμετώπισαν επιτυχώς τον πληθωρισμό, οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν χαλαρώσει και οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν μετριαστεί. Οι αγορές εργασίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ψύχονται με εύρυθμο τρόπο, είπε, αποκαλώντας όλα αυτά «μεγάλο επίτευγμα».

    Διαβάστε επίσης

    Τι σημαίνει η αναθεώρηση της ανάπτυξης το 2023 – Αυξημένο το ΑΕΠ κατά 5 δις ευρώ

    Λαγκάρντ: Δεν δεσμεύομαι για νέα μείωση τον Δεκέμβριο – Πιέσεις στο ευρώ

    ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα 8 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό στο πρώτο εννεάμηνο 2024 – Αύξηση κατά 33%



    ΣΧΟΛΙΑ