ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε περιβάλλον χαμηλότερης ανάπτυξης, υψηλότερων επιτοκίων και περιορισμένων περιθωρίων για δημοσιονομικές παροχές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αναχθεί σε παράγοντα – κλειδί προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη, μακροπρόθεσμα στην παγκόσμια οικονομία.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά μηνύματα που στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παγκόσμια οικονομία μέσω της έκθεσης World Economic Outlook, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει την αύξηση των μεσοπρόθεσμων κινδύνων σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η εικόνα σκοτεινιάζει» ειδικά για τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.
Μάλιστα εστιάζει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με την εταιρική διακυβέρνηση, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, σημειώνοντας πως αυτές, οι «πρώτης γενιάς» μεταρρυθμίσεις καθιστούν ευκολότερη και πιο αποτελεσματική την υλοποίηση του επόμενου γύρου μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα την πράσινη μετάβαση.
Υπεραπόδοση
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης, που ασθμαίνει, με μεγάλο ωστόσο ερωτηματικό στις επιδόσεις που θα πετύχει εν τέλει η ελληνική οικονομία το 2024.
Μάλιστα, το ΔΝΤ προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, στο 2% το 2024 από 2,5% φέτος, με τις προβλέψεις του για το 2024 να εμφανίζουν απόκλιση μιας σχεδόν μονάδας σε σχέση με την εκτίμηση του κρατικού προϋπολογισμού για ανάπτυξη 3% το 2024 αντί 2,3% φέτος.
Το Ταμείο πρακτικά αναμένει ελαφρώς καλύτερη επίδοση φέτος αλλά αρκετά δυσμενέστερη τον επόμενο χρόνο, με μια επίδοση όμως στο 2% που είναι σαφώς υψηλότερη του 1,2% που αναμένει σε μέσα επίπεδα για την ευρωζώνη το 2024.
Την ίδια στιγμή η ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,7% φέτος και 1,2% το 2024 σε περιβάλλον πληθωρισμού 5,6% και το 3,3% αντίστοιχα.
Η ατμομηχανή της ευρωζώνης, η γερμανική οικονομία, εκτιμάται πως θα είναι φέτος σε οριακή ύφεση 0,5% και ανάπτυξη 0,9% τον επόμενο χρόνο, ενώ ασθενική ανάπτυξη 0,9% είναι και η πρόβλεψη για το 2028.
Ασθενής ανάπτυξη 0,7% φέτος και τον επόμενο χρόνο αναμένεται και για την Ιταλία, ενώ η Πορτογαλία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% φέτος και 1,9% το 2024.
Συνολικά για τις αναπτυγμένες οικονομίες το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 1,5% και 1,4% το 2023 και το 2024 αντιστοίχως.
Επί ελληνικού εδάφους, ενθαρρυντική είναι η αποκλιμάκωση που «βλέπει» το Ταμείο και στο μέτωπο του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών το οποίο διευρύνθηκε απότομα τα τελευταία χρόνια εγείροντας σοβαρό προβληματισμό για την επιδείνωση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία να σημειωθεί πως το 2010, βούλιαξε στην πολυετή κρίση υπό το βάρος των δίδυμων ελλειμάτων το 2010.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, θα υπάρξει υποχώρηση στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών από το 10,1% το 2022 σε 6% στο τέλος του 2024 και 3,2% του ΑΕΠ το 2028, ανάλογα βέβαια και με το πώς θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση.
Πληθωρισμός
Αποκλιμάκωση από τα υψηλά του 9,3% το 2022, στο 4,1% φέτος και στο 2,8% βλέπει το Ταμείο για τον πληθωρισμό, εξέλιξη φυσικά που τελεί υπό την πρόσθετη πίεση της νέας γεωπολιτικής αναταραχής εξαιτίας της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.
Η κυβέρνηση προβλέπει πληθωρισμό 4% φέτος και 2,4% για το 2024. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 10,8% και 9,3% από 12,4% αντίστοιχα, υποχωρώντας σε μονοψήφιο ποσοστό που θα μπορούσε εφόσον τελικά επαληθευτεί να διευκολύνει τη διαδικασία χορήγησης τριετιων.
Διαβάστε επίσης:
ΔΝΤ: Στο 2,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα, 4,1% ο πληθωρισμός και στο 9,3% η ανεργία
Σε επιφυλακή η ΕΚΤ παρά το ράλι ανακούφισης
UBS: Πώς αντιδρούν οι αγορές στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ – Τα 3 σενάρια της επόμενης μέρας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Ορκίζεται ο 47ος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ – Αυτή την ώρα η συνάντηση με Μπάιντεν (live)
- Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε.»: Στην Emblems Collection του Ομίλου Accor το management του Elatos Resort
- Στουρνάρας: Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι καλύτερες των προβλέψεων
- Στυλιανίδης από Σύρο: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έως 400 εκατομμύρια και 12ετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές