Ανάπτυξη πολύ υψηλότερα από κάθε άλλη επίσημη εκτίμηση προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του. Συγκεκριμένα, προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 2,6%, έναντι του 1,8% που ανέμενε τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και από την πρόβλεψη της κυβέρνησης που την έχει τοποθετήσει στο 2,3%. Μάλιστα, η ανάπτυξη εκτιμάται πως θα είναι σχεδόν τετραπλάσια από αυτόν της Ευρωζώνης, την οποία το ΔΝΤ υπολογίζει στο 0,8%

Για το 2024, ωστόσο, το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψή του για επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,5%, οριακά μόνο βελτιωμένη σε σχέση με το 1,4% που ανέμενε τον περασμένο Οκτώβριο.

Για τον πληθωρισμό, το Ταμείο προβλέπει σημαντική αποκλιμάκωση στο 4% φέτος και στο 2,9% το 2024. Και αυτή η πρόβλεψη είναι καλύτερη σε σχέση με εκείνη της Ευρωζώνης, όπου ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,3% από 8,4% πέρυσι.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανεργία στη χώρα μας αναμένεται να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, αλλά και βραδύτερους ρυθμούς και συγκεκριμένα στο 11,2% φέτος και στο 10,4% το 2024 από 12,2% το 2022.

Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά πως η χώρα μας θα συνεχίσει να διαθέτει σε υψηλά επίπεδα έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, παρά την προσδοκία για μείωσή του από το 9,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 8% φέτος και περαιτέρω στο 6% το 2024.

Πάντως, αυτή η μείωση, με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, προβλέπουν πως στο βασικό σενάριο θα υπάρξει υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κατά 24% σε μέσα επίπεδα το 2023 και επιπλέον 5,8% το 2024 σε σχέση με το 2022. Επίσης, με βάση το ίδιο σενάριο, ο αντίκτυπος της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης που βίωσαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, θα είναι περιορισμένος.

Σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια

Ωστόσο, το Ταμείο εκτιμά πως επιτόκια παγκοσμίως θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι αναμενόταν τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν να ανακοινώνουν αυξήσεις, κυρίως λόγω του υψηλού δομικού πληθωρισμού. Μάλιστα, εκτιμά ότι η μείωση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι σχετικά αργή και η επιστροφή στον στόχο των κεντρικών τραπεζών θα επιτευχθεί το 2025 στις περισσότερες χώρες.

«Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους δανεισμού, εγείροντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους κάποιων χωρών», αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.

Το ελληνικό χρέος

Στην έκθεση το Ταμείο ξεχωρίζει την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ανάπτυξης, κατάφερε να παρουσιάσει σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.

«Ο ρόλος που έπαιξαν οι εκπλήξεις από τον πληθωρισμό στη μείωση του χρέους κατά τη διάρκεια του 2022 διαμορφώθηκε ανάλογα με το μέγεθος χρέους και τη σύνθεση για κάθε χώρα. Χώρες όπως η Ελλάδα, που είχε μεγάλα αρχικά επίπεδα χρέους, σε συνδυασμό με μεγάλες εκπλήξεις από τον πληθωρισμό και ισχυρή ανάπτυξη είχαν και σημαντική μείωση του χρέους τους», τονίζει το Ταμείο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το ελληνικό χρέος μειώθηκε θεαματικά, από 200,7% του ΑΕΠ το 2021 σε 177,4% το 2022.

Διαβάστε επίσης

Στουρνάρας: «Στόχος μου είναι να τελειώσω τη θητεία μου στην ΤτΕ»