ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Αδυναμία» θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει η γερμανική οικονομία, καθώς, όπως ανέφερε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, στη μηνιαία έκθεσή του, τα μακροοικονομικά στοιχεία σχετικά με τις νέες παραγγελίες και με το επιχειρηματικό κλίμα, δεν αναδεικνύουν μία βιώσιμη ανάκαμψη.
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, η αναμενόμενη ήπια ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση, τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις δίνει κάποια πρώτα σημάδια ελπίδας, τα οποία αναμένεται να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια του έτους.
Ωστόσο, τονίζει ότι η αδύναμη εξωτερική ζήτηση, οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, τα ακόμη υψηλά επίπεδα αυξήσεων τιμών και οι νομισματική σύσφιξη, δεν δίνουν το περιθώριο για μια βιώσιμη και σταθερή οικονομική ανάκαμψη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτυχθεί ελάχιστα το δεύτερο εξάμηνο του έτους έως τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια θα αυξηθεί μόλις 0,1% το τελευταίο τρίμηνο.
Η οικονομία εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023 και θα ανακάμψει πιθανότατα μόνο κατά 0,8% το 2024, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1%, δηλώνουν οι οικονομολόγοι.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η γερμανική βιομηχανία έχει έρθει αντιμέτωπη με βασικά προβλήματα, λόγω της μειωμένης ζήτησης από πλευράς Κίνας, της έλλειψης εργατικού δυναμικού και της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Την ίδια στιγμή, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης του 2022.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να είναι η μοναδική οικονομία μεταξύ των χωρών της G7, η οποία θα παρουσιάσει συρρίκνωση το 2023.
Πηγές: Bloomberg, Reuters
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα στα 7,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό
- ΙΕΑ: Ρεκόρ θα σημειώνει η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έως το 2027
- Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για ΣτΕ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αδυναμία πρόσβασης στις αποφάσεις