Δύο ημερομηνίες κλειδιά, η 8η Σεπτεμβρίου, που μας αξιολογεί η DBRS η οποία διατηρεί τη χώρα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική με σταθερή προοπτική και η 20η Οκτωβρίου, που μας αξιολογεί η Standard & Poor’s (μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική με θετική προοπτική) είναι τα μεγάλα φθινοπωρινά ορόσημα για την κυβέρνηση που επιδιώκει να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν μεγάλο οίκο άμεσα.

Έτσι, οι επικείμενες αξιολογήσεις, από δύο επιλέξιμους από την ΕΚΤ οίκους, την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και από την Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου έχουν αναχθεί σε δύο πολύ μεγάλα στοιχήματα ενώ σε ένα ιδανικό, και πιο δύσκολο, σενάριο η Ελλάδα, ξεκινώντας από την 8η Σεπτεμβρίου θα πετύχαινε την έκπληξη μιας διπλής αναβάθμισης σε 45 μέρες, εξασφαλίζοντας ένα εξαιρετικά ηχηρό μήνυμα για τις αγορές.

Οι κρίσιμες αυτές αξιολογήσεις καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προσεχείς της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο ως προς το περιεχόμενο των εξαγγελιών της ΔΕΘ και ως προς τη στόχευση και τις δημοσιονομικές παροχές που θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου. Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές οι αξιολογήσεις των οίκων και η επιτακτική ανάγκη η χώρα να αποσπάσει την επενδυτική βαθμίδα ει δυνατόν από δύο, μεγάλους και επιλέξιμους, οίκους το συντομότερο δυνατόν, πρακτικά εκμηδενίζουν τα περιθώρια για δημοσιονομικές γαλαντομίες, πόσο δε ενόψει ενός δύσκολου φθινοπώρου στο ενεργειακό μέτωπο που μπορεί να «γεννήσει» πρόσθετες ανάγκες για μέτρα.

Υπό αυτό το πρίσμα τόσο ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ καλείται να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η αναπτυξιακή πολιτική με πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ και των αναπτυξιακών προγραμμάτων, η επίτευξη επαρκώς υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που λιμνάζουν χρόνια, είναι αταλάντευτοι στόχοι για τη χώρα.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος θέτοντας στόχους για επαρκώς υψηλά πλεονάσματα και σταθερή προσήλωση στην δημοσιονομική πειθαρχία θα κληθεί να κινηθεί και η σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού. Ενός προϋπολογισμού που δικαίως είναι ένας από τους πλέον κρίσιμους των τελευταίων ετών καθώς θα γίνει φύλλο και φτερό από τους οίκους σε μια περίοδο που «παίζεται» το μεγάλο στοίχημα της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα και της μεγάλης αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς, μετά από 13 χρόνια παραμονής της χώρας στο σύμπαν των junk.

Αυτό είναι ένα στοίχημα για το οποίο επειγόμαστε εμείς πρωτίστως ενώ οι οίκοι από την δική τους πλευρά δεν έχουν κάποιο προφανή λόγο να βιάζονται για μια τέτοια απόφαση. Ετσι είναι βέβαιο πως τις επόμενες εβδομάδες θα σταθμίζουν προσεκτικά όλους τους παράγοντες προτού κάνουν το μεγάλο βήμα. Αξιολογώντας πρωτίστως εάν η ανθεκτικότητα που έχει κτίσει η ελληνική οικονομία πατά σε γερά θεμέλια και εάν η κυβέρνηση θα παραμείνει στην οδό της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατη συνέντευξη τους στο Mononews στελέχη της DBRS εντόπιζαν την ψηφιοποίηση, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ταχύτητα, αποτελεσματικής απορρόφησης των πολύτιμων αναπτυξιακών πόρων του ΤΑΑ μεταξύ των τριών θεμάτων στα οποία θα εστιάσουν κατά την αξιολόγηση του φθινοπώρου, αναδεικνύοντας παράλληλα την δημοσιονομική πρόοδο αλλά και την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Διαβάστε επίσης:

Οι πυρκαγιές, ο δημοσιονομικός χώρος και οι επιπτώσεις στην οικονομία: Οι σκέψεις για το “καλάθι” της ΔΕΘ – Τι λέει το Υπουργείο Οικονομικών

Eurobank: Εν αναμονή της έκθεσης της DBRS – Ποιες οι κρίσιμες ημερομηνίες

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 110,5 δισ. ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο