ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η δράση περιλαμβάνει ενέργειες προετοιμασίας και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας με σκοπό την ένταξης στην αγορά εργασίας για 25.000 νέους έως 29 ετών. Ωφελούμενοι της δράσης είναι άνεργοι/ες ηλικίας 18-29 ετών απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης και οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει συνολικά κάτω των 300 ημερών ασφάλισης, μέχρι την τοποθέτησή του στον πάροχο/επιχείρηση.
Η δράση απευθύνεται σε α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Α.Λ.Ο.), σε β) επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημοσίου τομέα. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 7 μήνες πλήρους απασχόλησης.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι και θα λαμβάνουν από την ΔΥΠΑ τον κατώτατο μισθό κάθε μήνα. Επιπρόσθετα θα καταβάλλεται και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Αναλυτικότερα ωφελούμενοι του προγράμματος είναι συνολικά 25.000 άνεργοι νέοι, απόφοιτοι τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας έως 29 ετών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης τουλάχιστον 50 ωρών στην Ψηφιακή Οικονομία και διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης. Η θεωρητική κατάρτιση δύναται να είναι μέρος προγράμματος κατάρτισης εφόσον οι ώρες κατάρτισης στο συγκεκριμένο αντικείμενο ψηφιακής οικονομίας είναι τουλάχιστον 50.
Οι άνεργοι υποδεικνύονται στο πλαίσιο του προγράμματος από την Υπηρεσία (ΚΠΑ2) της Δ.ΥΠ.Α.
Οι ωφελούμενοι/ασκούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι νέοι:
i) ηλικίας έως 29 ετών εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α. κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τους. Πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ τόσο κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 όσο και κατά την τοποθέτησή τους (υπογραφή συμφωνητικού) στον πάροχο/επιχείρηση. Οι άνεργοι πρέπει να είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών κατά την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας με τον πάροχο/επιχείρηση έστω κι αν κατά τη διάρκεια του προγράμματος υπερβούν το όριο των 30 ετών.
ii) έχουν ολοκληρώσει θεωρητική κατάρτιση σε τομέα Ψηφιακής Οικονομίας τουλάχιστον 50 ωρών και διαθέτουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.
iii) είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.
iv) Βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης, κατάρτισης κατά την υπόδειξή τους στον πάροχο/επιχείρηση.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και δραστηριοποιούνται σε κλάδους (ως κύριους ή δευτερεύοντες) οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς ψηφιακής οικονομίας, με ενδεικτικά αντικείμενα όπως τα κάτωθι:
α) ηλεκτρονικό εμπόριο,
β) δημιουργία και διαμοιρασμός ψηφιακού περιεχομένου, στρατηγικές βελτίωσης θέσης μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης, σχεδιασμός και υλοποίηση στρατηγικής μάρκετινγκ στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχεδιασμός ιστοσελίδων, ανάπτυξη λογισμικού για ιδιώτες και επιχειρήσεις,
γ) υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και υπηρεσίες ηλεκτρονικών υπολογιστών, σταθερή κινητή διαδικτυακή τηλεφωνία, εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών και πολυμέσων, διαχείριση ηλεκτρονικών προμηθειών, ευρυζωνικές υπηρεσίες και παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου, εφαρμογές τηλεματικής, δορυφορικές υπηρεσίες, ανάπτυξη γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων,
δ) συμβουλευτικές υπηρεσίες για λογισμικό, συντήρηση και επιδιόρθωση ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων συσκευών πολυμέσων, παροχή λύσεων ασφάλειας ηλεκτρονικών συστημάτων,
ε) τηλε-εκπαίδευση,
στ) συστήματα αυτοματισμού γραφείου,
ζ) ψηφιακές εκτυπώσεις,
η) ψηφιακή τηλεόραση, ψυχαγωγία με ψηφιακά μέσα. Λοιπές επιχειρήσεις δύνανται να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφόσον ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ή τουλάχιστον ένας εργαζόμενος με σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης απασχολούνται μερικώς ή αποκλειστικά με αντικείμενο σχετικό με την ψηφιακή οικονομία (υπεύθυνη δήλωση κατά την αίτηση).
Διαβάστε επίσης
ΔΥΠΑ: Μείωση 4,4% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Οκτώβριο σε σχέση με το 2022
Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 24 Νοεμβρίου
ΔΥΠΑ: Πότε προπληρώνονται τα επιδόματα και το Δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους