ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην τελευταία της έκθεση για τη χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε πως η Αθήνα έχει καθυστερήσει την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, που θα έπρεπε να είχε υλοποιήσει εδώ και καιρό, ωστόσο παραμένουν ως «ουρά» από τις προηγούμενες μεταμνημονιακές αξιολογήσεις.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις άλλωστε, αποτελούν και το «κλειδί» για την έξοδο της χώρας από την εποπτεία στα μέσα του 2022, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού παραμένει το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο».
Αγώνας δρόμου έως την Πρωτοχρονιά
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις που τα τελευταία χρόνια εντάσσονται στις εκθέσεις της Κομισιόν σαν… «copy – paste». Πρόκειται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου, που παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, δεν έχουν μηδενιστεί. Η Αθήνα έχει δεσμευτεί να εκκαθαρίσει τα ληξιπρόθεσμα έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί έναν αγώνα δρόμου 26 ημερών για να εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση προς τους θεσμούς.
Το θέμα μάλιστα, θίγει στην τελευταία του έκθεση και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο επισημαίνει πως τον Σεπτέμβριο το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 2,682 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από την αρχή του έτους (1,839 δισ. τον Δεκέμβριο του 2020), η οποία οφείλεται κυρίως:
- στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων (από 502 σε 962 εκατ. ευρώ)
- των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (από 356 σε 483 εκατ. ευρώ), και
- των εκκρεμών επιστροφών φόρων (από 636 εκατ. ευρώ σε 883 εκατ. ευρώ).
Μια ακόμα δέσμευση (και μόνιμη «γκρίνια» της Κομισιόν) αποτελεί και η εκκαθάριση του τεράστιου «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων, με την Αθήνα να δεσμεύεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτό θα έχει συμβεί έως τα μέσα του 2021. Μάλιστα, από τον Οκτώβριο έχει τεθεί σε εφαρμογή η μηνιαία παρακολούθηση των στόχων, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις.
Τον τρέχοντα μήνα θα πρέπει να υποβληθεί και σχέδιο νόμου για τη δημιουργία συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο, όμως καθυστέρηση λόγω της πανδημίας. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι να έχει εγκριθεί έως τον Φεβρουάριο του 2022 και να εγκριθεί στο πλαίσιο της 13ης έκθεσης ενισχυμένης επιτήρησης.
Επιτάχυνση συμφωνήθηκε και για το clawback του 2020 αλλά και για το νέο πλαίσιο στις κεντρικές προμήθειες υγείας, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου με στόχο να είναι λειτουργικό στα μέσα του 2022.
Οι εκκρεμότητες έως τον Απρίλιο
Φυσικά, οι δεσμεύσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς υπάρχουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που για διάφορους λόγους καθυστέρησαν και πλέον, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες 180 ημέρες.
Συγκεκριμένα,
Στην ΑΑΔΕ το νέο πληροφοριακό σύστημα τίθεται στόχος να λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2022, αντί για το τέλος του έτους. Το νέο πλαίσιο πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει καθυστερήσει περαιτέρω λόγω της πανδημίας και του ανασχηματισμού με νέο ορόσημο το Φεβρουάριο.
Στον τομέα της δικαιοσύνης καταγράφονται οι καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης υποθέσεων και εκτιμάται πως είναι αδύνατη η ανάθεσή του το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Το θέμα των δασικών χαρτών που είναι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση του έργου κτηματογράφησης, συνάντησε περαιτέρω καθυστερήσεις, εν μέρει λόγω των δασικών πυρκαγιών. «Οι συνεχείς οριζόντιες παρατάσεις της προθεσμίας για την επικύρωση των χαρτών, θέτουν σε κίνδυνο την έγκαιρη ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Οι αρχές ανέφεραν ότι οι χάρτες θα μπορούσαν να επικυρωθούν έως τα μέσα του 2022, γεγονός που υπόκειται σε σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής» αναφέρεται.
Πάντως, μια νέα αποτίμηση της πορείας των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των θεσμών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης που έχει προγραμματιστεί για τις 19-20 Ιανουαρίου του 2022.
Διαβάστε επίσης:
Ενισχυμένη εποπτεία: Το σχέδιο για τα «φέσια» του δημοσίου
ΑΑΔΕ: Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο Οδηγός του νέου «Εξοικονομώ» – Μπόνους για τις μισθωμένες κατοικίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Goldman Sachs: Αγοράστε χρυσό – Τιμή στόχος τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά στο τέλος του 2025
- Μαίρη Τζαχάρη: Δωρεά $50 εκατομμυρίων της ομογενούς στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης
- Prosperty – Ελληνικό Κτηματολόγιο: Στρατηγική συνεργασία για την ψηφιακή αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων
- Τα ορατά και μη ορατά της τέχνης – Έκθεση Νάκη Παναγιωτίδη στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή