ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Στην υλοποίηση δυο νέων προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης 70.000 ωφελούμενων αναμένεται να προχωρήσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης εντός Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», το πρώτο πρόγραμμα θα αφορά την κατάρτιση 25.000 εργαζόμενων και 25.000 ανέργων σε πράσινες δεξιότητες και το δεύτερο την επτάμηνη απασχόληση 20.000 νέων με 100% επιδότηση του μισθού και των εισφορών τους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Οι άνεργοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα 400 ευρώ καθαρά και οι εργαζόμενοι 400 ευρώ μεικτά.
Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5 €/ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ώρες κατάρτισης θα είναι συνολικά 80 με το επίδομα να φτάνει τα 400 ευρώ.
Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος. Η υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης γίνεται με την εφαρμογή μεθόδων μεικτής μάθησης (Βlendedlearning), δηλ. με δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 12 ώρες εκπαίδευση θα γίνονται δια ζώσης και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η ημερήσια διάρκεια της δια ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4 ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 80 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 2 μηνών.
Στην περίπτωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης χρησιμοποιείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, κατάλληλα προσαρμοσμένο στη μέθοδο αυτή και κατάλληλες διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης των εκπαιδευομένων που εφαρμόζει το κάθε Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. ΑΕΙ ή Κ.Δ.Β.Μ.
Παράλληλα, η δια ζώσης εκπαίδευση διασφαλίζει την αμεσότητα στη διδασκαλία μέσω της ταυτόχρονης παρουσίας σε αίθουσα διδάσκοντα και καταρτιζόμενων και ενισχύει την εμπειρία της μάθησης.
Οι πάροχοι κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν τις απαιτούμενες ειδικές προδιαγραφές για την άρτια υλοποίηση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στις προσκλήσεις που θα εκδοθούν για τη συγκρότηση των δύο Μητρώων Παρόχων Κατάρτισης, στο πλαίσιο του παρόντος έργου.
Αντικείμενο Κατάρτισης στις «Πράσινες» Δεξιότητες
1. Στρατηγικός σχεδιασμός και διαχείριση πόρων προς την αειφόρο ανάπτυξη
2. Σχέδια δράσης, επιχειρηματικά σχέδια και διοίκηση επιχειρησιακών μονάδων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας
3. Περιβαλλοντική Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση
4. Αναβάθμιση Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Υιοθέτηση Ψηφιακών Τεχνολογιών στον Αγροτικό Τομέα
5. Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων για τον Μετασχηματισμό του Κτηριακού Τομέα σε Μηδενικού Ενεργειακού Αποτυπώματος
6. Γεωπληροφορική και ψηφιακές γεωχωρικές τεχνολογίες στην άσκηση της γεωργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος
7. Αμπελουργία εγκατάσταση και διαχείριση αμπελώνα
8. Έξυπνες και αειφόρες μετακινήσεις, ηλεκτροκίνηση
9. Κυκλική Οικονομία
11. Περιβαλλοντική Προστασία και Ανακύκλωση Προϊόντων
12. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
13. Διαχείριση Αποβλήτων
100% επιδότηση για απασχόληση 7μηνών
Την πλήρη κάλυψη του κατώτατου μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών θα προβλέπει το νέο πρόγραμμα επτάμηνης απασχόλησης για 20.000 νέους με τον βασικό μισθό προχωράει η ΔΥΠΑ.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη, θα επιδοτείται το 100% του μισθού και των εισφορών, προκειμένου οι ωφελούμενοι να αποκτήσουν την εργασιακή εμπειρία, που χρειάζονται και στη συνέχεια να διεκδικήσουν με καλύτερες προϋποθέσεις την ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας.
Για παράδειγμα η ΔΥΠΑ μπορεί να επιδοτήσει μια τεχνική εταιρεία που θα απασχολήσει έναν νέο απόφοιτο πολιτικό μηχανικό προκειμένου να μάθει την ειδικότητα που έχει σπουδάσει και να μείνει μετά τη λήξη του προγράμματος είτε στον ίδιο εργοδότη, είτε να πάει σε άλλον εργοδότη με την εμπειρία που έχει αποκτήσει και να πάρει τη θέση που θέλει.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει επτά μήνες και η Δ.ΥΠ.Α. καταβάλλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Οι επιχειρήσεις εντάσσονται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους, ως εξής:
• Εργοδότες με προσωπικό έως 3 άτομα – Ανώτατος αριθμός ωφελούμενων: 1
• Εργοδότες με προσωπικό έως 4-9 άτομα – Ανώτατος αριθμός ωφελούμενων: 2
• Εργοδότες με προσωπικό έως 10-19 άτομα – Ανώτατος αριθμός ωφελούμενων: 3
• Εργοδότες με προσωπικό έως 20-30 άτομα – Ανώτατος αριθμός ωφελούμενων: 5
• Εργοδότες με προσωπικό έως 31-50 άτομα – Ανώτατος αριθμός ωφελούμενων: 8
• Εργοδότες με προσωπικό άνω των 50 ατόμων – Ανώτατος αριθμός ωφελούμενων: Το 20% του απασχολούμενου προσωπικού ή έως 20 άτομα.
Για την πρόσληψη των 20.000 νέων απαραίτητη προϋπόθεση για την επιχείρηση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση προσωπικού το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.
Διαβάστε επίσης:
Διευκολύνσεις για όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα
40.000 δημόσιοι υπάλληλοι ένα βήμα πριν την σύνταξη το 2024
Ενιαία πλατφόρμα για τα προνοιακά επιδόματα