ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Με τις αγορές να στοιχηματίζουν σε μια πρόωρη πρώτη κίνηση για μείωση των επιτοκίων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον ερχόμενο Απρίλιο, οι οικονομολόγοι επιμένουν ότι μέχρι τα μέσα του 2024, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.
Το 55% των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούλιο δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα επιτόκια, ενώ το 45% υποστηρίζει ότι μπορεί λίγο πριν τη συνεδρίαση του Ιουλίου να υπάρξει κάποια κίνηση.
Σε ίδια δημοσκόπηση ένα μήνα πριν, το 58% των οικονομολόγων υποστήριζε την ίδια άποψη.
Τα σενάρια για ύφεση
Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι μία μείωση νωρίτερα από το αναμενόμενο θα απαιτούσε το να επιβεβαιωθεί το σενάριο μιας βαθιάς ύφεσης για την Ευρώπη. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες αυτό το σενάριο δεν έχει πολλές πιθανότητες.
Πάνω από το 40% των ερωτηθέντων, 15 από τους 35 οικονομολόγους, προέβλεψε άλλη μια συρρίκνωση αυτό το τρίμηνο, με τις χειρότερες εκτιμήσεις να μη βλέπουν υποχώρηση της ανάπτυξης κάτω από το 0,3%.
«Φαίνεται ότι δεν χρειάζονται πολλά για να μπει η ευρωζώνη σε ύφεση», έγραψε ο Peter Vanden Houte, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης σε σημείωμα της ING, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ έχει αναγνωρίσει ότι η ανάπτυξη ήταν ασθενέστερη από ό,τι ανέμενε.
«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια. Δεν περιμένουμε μειώσεις επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι του 2024», κατέληξε.
Πάντως στην ερώτηση για το πόσο βαθιά θα μπορούσε να είναι η ύφεση, η συντριπτική πλειοψηφία, 24 από τους 29 ερωτηθέντες, απάντησε ότι θα είναι σύντομη και ήπια.
Οι κινήσεις της Fed
Πολλοί βάζουν και τον παράγοντα των κινήσεων των άλλων τραπεζών στο τραπέζι. Η ΕΚΤ ξεκίνησε τον κύκλο αύξησης επιτοκίων πολύ αργότερα από την Fed και μία κίνηση για μείωση νωρίτερα από τους Αμερικανούς τραπεζίτες θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στο ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αύξηση της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο το επιτόκιο αναχρηματοδότησης διαμορφώθηκε στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.
Παράλληλα, η έκβαση της μάχης ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Τόσο η ΕΚΤ στις προβλέψεις της όσο και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι επόμενοι μήνες δεν θα καταγράψουν εντυπωσιακή υποχώρηση, με τις υψηλές τιμές να αποδεικνύονται πιο επίμονες παρά τα υψηλά επιτόκια.
Ο υποκείμενος πληθωρισμός –ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- είναι αυτός που προβληματίζει περισσότερο την ΕΚΤ. Αυτός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 5% φέτος και θα υποχωρήσει κάποια στιγμή στο 2,6% το επόμενο έτος.
Διαβάστε επίσης:
Εθνική Τράπεζα: Προβλέψεις ότι το «βιβλίο» θα κλείσει στα 5,4 δις ευρώ
Αποκαλυπτικό: Όλη η παρουσίαση Μυλωνά σε 20 επενδυτές – Τα 4+2 πλεονεκτήματα της Εθνικής Τράπεζας
Η Χριστίνα Παπακωσταντίνου στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές