Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Δημοσκόπηση για ΕΚΤ: Θα συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας

Christine Lagarde. Επικεφαλης ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα αντιδράσει στην αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης με ταχύτερη μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών.

Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει μετά την αρχική μείωση του επιτοκίου καταθέσεων του Ιουνίου με άλλη μια μείωση την επόμενη εβδομάδα, διατηρώντας αυτόν τον τριμηνιαίο ρυθμό μέχρι να φθάσει το 2,5% τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ακόμη προβλέπουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο έως το 2026.

Οι αξιωματούχοι που συγκεντρώνονται στη Φρανκφούρτη βρίσκονται αντιμέτωποι με το προβληματικό μείγμα της εξασθένησης της οικονομικής επέκτασης και των επίμονων υποκείμενων πιέσεων στις τιμές.

Μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη αντιμετωπίζει η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, όπου οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν προβλήματα για περισσότερο από ένα χρόνο και οι καταναλωτές εμφανίζονται διστακτικοί στο να ξοδέψουν.

Οι οικονομολόγοι βλέπουν τριμηνιαίες μειώσεις επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025

Η πρόσφατη αστάθεια εντός του μπλοκ των 20 χωρών «ενισχύει τα επιχειρήματα για πιο διαλλακτική νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Dennis Shen, οικονομολόγος της Scope Ratings. Αλλά «ο πληθωρισμός παραμένει κάθε άλλο παρά νικημένος», γεγονός που καθιστά την ΕΚΤ επιφυλακτική.

Οι περισσότεροι δεν αναμένουν ότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει σαφή μηνύματα σχετικά με το πού κατευθύνονται τα επιτόκια – σύμφωνα την έμφαση που δίνει η ΕΚΤ στην αξιολόγηση των εισερχόμενων δεδομένων. Δεδομένων των διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό του Διοικητικού Συμβουλίου για την οικονομία, μπορεί να αφήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές.

«Η κύρια πρόκληση για τη Λαγκάρντ είναι να παρουσιάσει μια πολιτική προοπτική που να είναι συνεκτική παρά τις διαφορές στις απόψεις, κάτι που μπορεί να πετύχει συνεχίζοντας να δίνει έμφαση σε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και χωρίς να δεσμευτεί εκ των προτέρων σε οποιαδήποτε πορεία επιτοκίων», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της SEB, Jussi Hiljanen.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι προοπτικές θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες

Ενώ τα “γεράκια” της κεντρικής τράπεζας, όπως ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel, έχουν προειδοποιήσει για τους παρατεταμένους κινδύνους πληθωρισμού, άλλοι δήλωσαν ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να συγκρατήσει την οικονομία για περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τις προοπτικές της για την ανάπτυξη το 2024, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 0,9% τον Ιούνιο. Είναι πιθανό να διατηρήσει αμετάβλητες τις υπόλοιπες προβλέψεις της.

Τι λέει το Bloomberg Economics

«Η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια όταν συνεδριάσει στις 12 Σεπτεμβρίου, μειώνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5% από 3,75%. Η Λαγκάρντ είναι πιθανό να τονίσει στη συνέντευξη τύπου ότι η κίνηση αυτή ήταν κατάλληλη επειδή οι μελλοντικοί δείκτες αύξησης των μισθών δείχνουν επιβράδυνση και ο γενικός πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ για 2%», επισημαίνει ο David Powell, οικονομολόγος στο Bloomberg Economics.

Πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων υποστηρίζουν ότι η χάραξη πολιτικής θα γίνει πιο δύσκολη όταν το κόστος δανεισμού πλησιάσει το 3%.

Η Schnabel δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να γίνουν πιο προσεκτικοί κοντά στο λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, για να μην εμποδίσουν την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το πραγματικό όριο θα είναι χαμηλότερο από το 3%, με την πλειοψηφία να εκτιμά ότι το ουδέτερο επιτόκιο θα είναι 2,25% ή 2,5%.

Εκτιμήσεις για το ουδέτερο επιτόκιο της Ευρωζώνης

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθορισμός της πολιτικής θα είναι απλός στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τον αναλυτή της TD Securities, James Rossiter.

«Με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών σε υψηλό 10 μηνών και το ποσοστό ανεργίας σε χαμηλό ρεκόρ, υπάρχουν σαφείς πιέσεις στις τιμές του κλάδου», δήλωσε. «Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη αμβλύνεται, με τους κινδύνους να κλίνουν σαφώς προς τα κάτω. Μια μείωση τον Σεπτέμβριο φαίνεται να είναι μια τελειωμένη υπόθεση, αλλά οι επόμενες κινήσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο έντονων διαφωνιών τους επόμενους μήνες».

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης

Ορισμένοι υπογραμμίζουν επίσης την πρόκληση της Λαγκάρντ να μην ενισχύσει τις προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση τον Οκτώβριο, καθώς πολλοί πιστεύουν  ότι είναι ένα στοίχημα 50/50.

«Η εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στις προοπτικές του πληθωρισμού θα έχει πιθανότατα αυξηθεί, ειδικά δεδομένων των ενδείξεων για την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Oliver Rakau, οικονομολόγος της Oxford Economics.

«Αλλά το Συμβούλιο πιθανότατα θα προσπαθήσει να προσθέσει κάποιους πιο σκληροπυρηνικούς τόνους προκειμένου να διατηρήσει την επιλογή να μην μειώσει τον Οκτώβριο, δεδομένης της τιμολόγησης της αγοράς».

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Στουρνάρας στο mononews: Δεν υπάρχει λόγος να μην μειωθούν τα επιτόκια ακόμη δύο φορές μέσα στο 2024

ΕΚΤ: Πιο δύσκολες οι μειώσεις όταν το βασικό επιτόκιο υποχωρήσει στο 3% – Αντικρουόμενες οι απόψεις

Σήμερα κληρώνει η αναβάθμιση (;) από την DBRS – Βαρόμετρο και οι σημερινές ανακοινώσεις για την ανάπτυξη στο β’ 3μηνο