ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λύση στον τεράστιο γρίφο των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης πάνω στον προϋπολογισμό προσπαθεί να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ανάπτυξης που έδειξε αύξηση του ΑΕΠ 7,7% το β’ τρίμηνο και 7,5% σε επίπεδο εξαμήνου, αναμένει τα αυριανά στοιχεία και για τον πληθωρισμό Αυγούστου, που εκτιμάται ότι παρέμεινε πάνω από το όριο του 11%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, μετά το πακέτο της ΔΕΘ, επιχειρεί να καταρτίσει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα προβλέπεται ανάπτυξη – έκπληξη κοντά στο 5%. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη δημιουργία ενός επιπλέον δημοσιονομικού χώρου κοντά στα 2 – 2,5 δις ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ακρίβειας.
Ωστόσο, το ποσό δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στο σύνολό του, καθώς απομένουν τρεις μήνες μέχρι να τελειώσει επίσημα το έτος και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει την εξέλιξη και το βάθος της κρίσης. Με άλλα λόγια θα πρέπει να διατηρηθούν δυνάμεις για ενδεχόμενες νέες στηρίξεις μέχρι το τέλος του έτους, η χρηματοδότηση των οποίων θα πραγματοποιηθεί μέσα από το δημοσιονομικό χώρο που προσφέρει η υψηλότερη ανάπτυξη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα το οικονομικό επιτελείο είναι η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών την περίοδο πριν την ενεργειακή κρίση οι καταναλωτές φυσικού αερίου κατέβαλαν σε ετήσια βάση λογαριασμός ύψους σχεδόν 2 δις ευρώ. Με βάση τις σημερινές τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας οι ίδιοι οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν 16 – 18 δις ευρώ, πόσα τα οποία θεωρείται εξωφρενικά δύσκολο να πληρωθούν, ενώ θα λείψουν από την οικονομία.
Έτσι μετά τους λογαριασμούς ρεύματος το μεγαλύτερο κομμάτι του δημοσιονομικού χώρου αναμένεται να διοχετευτεί και στην επιδότηση του φυσικού αερίου με τα πόστα να αφαιρούνται ιδιαίτερα σημαντικά.
Πέραν από την υψηλότερη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέου δημοσιονομικού χώρου το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στα αυξημένα φορολογικά έσοδα, στις ενισχυμένες ταξιδιωτικές εισπράξεις που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 100% του 2019, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση και του νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού, προκειμένου να ολοκληρωθεί το “παζλ” της δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου.