ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ευθυγραμμισμένες με το «πάνω όριο» των προβλέψεων του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι για το 2019 και το 2020, οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και θεωρούνται αισιόδοξες, αλλά και επιτεύξιμες υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο προχωρά σε αξιολόγηση των επιδόσεων της Ελλάδας, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί που έχει πετύχει η ελληνική οικονομία μέχρι σήμερα έχουν τροφοδοτηθεί από τη μείωση της ανεργίας και την βελτίωση των προσδοκιών που σχετίζονται με την κατανάλωση. Εκτιμά, δε, ότι η βελτίωση ενδεχομένως να ενισχυθεί από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ από την άλλη η κακή απόδοση των επενδύσεων θα συγκρατήσει την αναπτυξιακή δυναμική.
Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο θέτει στην ανάλυσή του και τους πέντε βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, και οι οποίοι θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα.
Αυτοί είναι:
1) Η επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών, η οποία θα επιδράσει αρνητικά στις ελληνικές εξαγωγές και στον τουρισμό
2) Ο κίνδυνος αύξησης του προστατευτισμού
3) Η πιθανότητα χρηματοπιστωτικής αστάθειας από την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία
4) Ο υψηλός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες, ο οποίος επηρεάζει την κερδοφορία και την ικανότητα του συστήματος για δανεισμό
5) Η συνέχιση της δημογραφικής επιδείνωσης και της μετανάστευσης των Ελλήνων, που έχουν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη της εργατικής δύναμης και στην ανεργία.