Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα πρέπει να υποβάλει η χώρα μας μέχρι αύριο το βράδυ στην Κομισιόν παρουσιάζει σήμερα το οικονομικό επιτελείο στην κυβέρνηση, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αφήνει ένα μικρό παράθυρο δημοσιονομικών ελιγμών για μετά το 2023, ένα έτος κατά το οποίο θα αρθεί ο περιορισμός της Κομισιόν για την εφαρμογή μόνιμων μέτρων. Άλλωστε από την ίδια χρονιά σταματά να υφίσταται και ο στόχος για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί από τους θεσμούς οι νέοι στόχοι που θα πρέπει να υλοποιεί η Ελλάδα, καθώς στη συμφωνία του Eurogroup του 2018 προβλεπόταν μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% για μετά το 2023 και έως το 2060.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαβλέπουν πως το 2023 θα υπάρχει ένας μικρός δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μόνιμες φοροελαφρύνσεις, χωρίς ακόμα και μπορεί να διευκρινιστεί το ύψος της ευελιξίας. Υπενθυμίζεται πως ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται, μεταξύ άλλων:

-Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

-Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

-Η μείωση της προκαταβολής φόρου

-Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών

-Νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις στο 20%

-Επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, δεν αναμένονται φοροαπαλλαγές στο επόμενο διάστημα, αφήνοντας να εννοηθεί πως για φέτος έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος με τα μέτρα στήριξης ύψους 15 δις ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.