ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αφήνει ένα μικρό παράθυρο δημοσιονομικών ελιγμών για μετά το 2023, ένα έτος κατά το οποίο θα αρθεί ο περιορισμός της Κομισιόν για την εφαρμογή μόνιμων μέτρων. Άλλωστε από την ίδια χρονιά σταματά να υφίσταται και ο στόχος για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί από τους θεσμούς οι νέοι στόχοι που θα πρέπει να υλοποιεί η Ελλάδα, καθώς στη συμφωνία του Eurogroup του 2018 προβλεπόταν μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% για μετά το 2023 και έως το 2060.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαβλέπουν πως το 2023 θα υπάρχει ένας μικρός δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μόνιμες φοροελαφρύνσεις, χωρίς ακόμα και μπορεί να διευκρινιστεί το ύψος της ευελιξίας. Υπενθυμίζεται πως ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται, μεταξύ άλλων:
-Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
-Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
-Η μείωση της προκαταβολής φόρου
-Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών
-Νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις στο 20%
-Επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, δεν αναμένονται φοροαπαλλαγές στο επόμενο διάστημα, αφήνοντας να εννοηθεί πως για φέτος έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος με τα μέτρα στήριξης ύψους 15 δις ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!