• Οικονομία

    Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδας: Επιφυλάξεις για την ορθότητα της απόφασης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

    • NewsRoom
    ελβετικό φράγκο


    Επιφυλάξεις ως προς την απόφαση του Αρείου Πάγου για το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο εξέφρασε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, κατά τη συνεδρίασή της Συντονιστικής της Επιτροπής στην Κέρκυρα.

    Παράλληλα, η Επιτροπή εκφράζει, μεταξύ άλλων, την απογοήτευσή της για τον απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης να μην συμπεριλάβει του δικηγόρους στα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ και την μετάπτωση συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών στον κατώτατο συντελεστή, ενώ θεωρεί θετική τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, αν και, όπως αναφέρουν, χρήζει βελτιώσεων.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος:

    Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά τη σημερινή της συνεδρίαση (11.5.2019), στην Κέρκυρα,
    εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    1. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ και την μετάπτωση συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών σε
    κατώτερο συντελεστή. Ξέχασε όμως και πάλι τους Δικηγόρους.

    Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του 14 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων, καλεί την Κυβέρνηση και τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, στο πλαίσιο της νομοθέτησης των εξαγγελθέντων μέτρων ελάφρυνσης να θεσμοθετήσουν την απαλλαγή των δικηγόρων από το ΦΠΑ για τις δικαστηριακές υπηρεσίες, άλλως την μείωση του συντελεστή στη χαμηλή κλίμακα, δεδομένης και της ευχέρειας που παρέχει το νέο σχέδιο Οδηγίας της ΕΕ για τον ΦΠΑ καθώς επίσης και την επέκταση του ορίου προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ, σύμφωνα και με την σχετική δέσμευση της Κυβέρνησης στο πλαίσιο του συμπληρωματικού Μνημονίου.

    Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ ή η μετάπτωση του συντελεστή σε χαμηλότερη κλίμακα αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς μειώνει το κόστος των
    δικαστηριακών υπηρεσιών και διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών, ιδίως των οικονομικά αδυνάμων, στη Δικαιοσύνη.

    Περαιτέρω, προτείνεται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος άλλως να είναι κλιμακούμενο ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια κάθε υποχρέου. Αναμένουμε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να λάβουν ξεκάθαρη θέση επί των άνω θεμάτων και να προωθήσουν σχετικές τροπολογίες, κατά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων στη Βουλή.

    2. Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την ανάγκη για άμεση τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων, στην κατεύθυνση άρσης των αντιφάσεων και ασαφειών και επίλυσης ζητημάτων που έχουν αναδειχθεί στην πράξη από την εφαρμογή του μέχρι σήμερα. Προς τούτο, θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις ιδίως σε θέματα Αξιολόγησης Πτυχίων Εξωτερικού, Αμοιβών, Εμμίσθων Δικηγόρων, Άσκησης, Πειθαρχικής διαδικασίας στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να ενσωματωθούν σε επόμενο σχέδιο νόμου.

    3. Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος αποτελεί βασική θέση του δικηγορικού σώματος ώστε να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα και να εναρμονίζεται με τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων και ιδίως το άρθρο 40 αυτού και του Κώδικα Δεοντολογίας του CCBE. Προς τούτο, συστάθηκε Επιτροπή ώστε να συντάξει σχέδιο του Κώδικα, το οποίο θα φέρει προς υιοθέτηση στα θεσμικά όργανα.

    4. Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί ότι η προωθούμενη προς ψήφιση ρύθμιση για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές (120 δόσεις) κινείται σε θετική, κατ’ αρχήν, κατεύθυνση, χρήζει όμως αρκετών βελτιώσεων. Οι θέσεις του δικηγορικού σώματος θα υποβληθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

    5. Η Συντονιστική Επιτροπή θα προτείνει στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να δημιουργήσει η Ολομέλεια λογαριασμούς σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να υπάρχει ενιαία, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων για τα θέματα που αφορούν στο δικηγορικό σώμα.

    6. Διατυπώθηκαν επιφυλάξεις σχετικά με την νομική ορθότητα της λύσης που δόθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την απόφαση 4/2019 για το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, υπό το φως ιδίως της πρόσφατης νομολογίας του ΔΕΕ (βλ. αποφάσεις του ΔΕΕ της 20.9.2018, OTP Bank Nyrt, C-51/17 και της 14.3.2019, Zsuzsanna Dunai, C-118/17).

    Με δεδομένο ότι το ζήτημα αφορά δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, πολλές εκ των οποίων είναι επίδικες, η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί ότι ο σεβασμός στην ενωσιακή δικαιοταξία θα επέβαλε την υποβολή προδικαστικού ερωτήματος προς το ΔΕΕ, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ασφάλεια δικαίου και το σύνολο των κρίσιμων ερμηνευτικών ζητημάτων να επιλυθούν κατά τρόπο οριστικό, σαφή και ανεπίδεκτο αμφίσημων αναγνώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



    ΣΧΟΛΙΑ