ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Εξαπατήθηκαν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση, που δεν εφάρμοσε τις δικαστικές αποφάσεις.» – «Αδυνατεί να δώσει περισσότερα η κυβέρνηση στους συνταξιούχους σε μία περίοδο που ο κορωνοϊός και οι πρόσθετες ανάγκες σε εθνικό και μεταναστευτικό έχουν βάλει «φωτιά» στα δημόσια ταμεία.»
Σε αυτό το δίπτυχο κινήθηκε η ανταλλαγή νομικών επιχειρημάτων συνταξιούχων –Δημοσίου και ΕΦΚΑ στη σημερινή πολύωρη εκδίκαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, των προσφυγών με τις οποίες οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές ενός 11μηνου στις επικουρικές συντάξεις τους αλλά και την επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα-αδείας.
Οι ανώτατοι δικαστές άκουσαν τους δικηγόρους των δύο πλευρών. Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.
Οι συνταξιούχοι με τις προσφυγές τους ζητούν την ακύρωση των δύο ΚΥΑ (Φ.11321/35005/1528/13.10.2020 ΚΑΙ Φ11321/37311/1610/13.10.2020) για την επιστροφή των μειώσεων συνταξιούχων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι οποίες εκδόθηκαν μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Με τις αυτές τις ΚΥΑ ρυθμίστηκε η άτοκη επιστροφή των μειώσεων μόνο των κύριων συντάξεων αλλά όχι και των επικουρικών και των 3 δώρων.
«Δεν συμμορφώθηκε το Δημόσιο»
Για μη συμμόρφωση του Δημοσίου στις αποφάσεις του ΣτΕ έκαναν λόγο οι δικηγόροι των συνταξιούχων.
Στις –περιορισμένου χρόνου λόγω μέτρων Covιd-19 – τοποθετήσεις τους οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι με τη μη καταβολή των αναδρομικών συντάξεων και των τριών δώρων τους, παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη περιουσία τους (άρθρο 17 Συντάγματος) στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται ο μισθός και η σύνταξη.
Για μερική συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ μίλησαν οι δικηγόροι, υποστηρίζοντας ότι οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση, η οποία «δια των αρμοδίων υπουργών της, ανακοίνωσε ότι τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ωστόσο στην πραγματικότητα συμμορφώθηκε μερικώς στις επίμαχες αποφάσεις».
Οι μετανάστες, οι Τούρκοι και η πανδημία
Σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της Ελλάδας, που κοστίζουν πολλά, αναφέρθηκαν οι συνήγοροι του Δημοσίου.
«Υπάρχει εθνική δημοσιονομική κρίση και προέχει το εθνικό συμφέρον της χώρας», υποστήριξαν και αναφέρθηκαν στις 650.000 εργαζομένους που είναι σε αναστολή εργασίας και πληρώνονται εν μέρει από το Δημόσιο, στην αύξηση των ΜΕΘ, στην αγορά 18 γαλλικών αεροσκαφών και 2 μεταχειρισμένων φρεγατών για την ασφάλεια της χώρας, στην κατασκευή του φράκτη στον Έβρο και τους μετανάστες.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ μίλησε για ταμειακές δυσκολίες λόγω πανδημίας και υποστήριξε ότι οι προσφυγές των συνταξιούχων πρέπει να απορριφθούν για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.