ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επικριτικός με την αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία οδηγεί σε κατάρρευση την Τουρκική λίρα, εμφανίζεται ο γερμανικός Τύπος.
«Τα λάθη του Ερντογάν οδηγούν στη κατάρρευση της λίρας», αναφέρει η Die Welt σε άρθρο της για την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος σε ιστορικά χαμηλά. «Ο πρόεδρος Ερντογάν», εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, «προχώρησε το 2019 στην αναδιάρθρωση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και από τότε ο επικεφαλής της Μουράτ Ουσάλ εφαρμόζει μέτρα επεκτακτικής πολιτικής, εκτιμά ο αναλυτής της DZ Bank Τομπίας Γκρούμπερ. Δηλαδή με άλλα λόγια μειώνει τα επιτόκια, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τα αυξήσει για να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα, όπως μαθαίνει στο Πανεπιστήμιο κάθε οικονομολόγος».
«Στη παρούσα φάση ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,25%, ενώ το βασικό επιτόκιο μόλις στο 8,25%. Η τουρκική κεντρική τράπεζα αιτιολογεί τη στρατηγική περιορισμού του πληθωρισμού στο 7,4%. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ωστόσο σταθερά διψήφιο πληθωρισμό, εκτιμά η επενδυτική εταιρία Nikko Asset Management. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody´s θεωρεί ότι υπάρχει διέξοδος προτείνοντας μια πιο συναφή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, με στόχο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανισότητες της τουρκικής οικονομίας. Ενδείξεις για μια στροφή της οικονομικής πολιτικής δεν υπάρχουν. Το μέλλον θα δείξει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της άκαμπτης στάσης του προέδρου Ερντογάν», αναφέρει η Die Welt.
«Η τουρκική λίρα επιτάχυνε την Πέμπτη την κατάρρευση της ισοτιμίας με το δολάριο και το ευρώ καταρρίπτοντας νέο αρνητικό ρεκόρ», παρατηρεί σε ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ένα δολάριο αντιστοιχούσε χθες μέχρι και σε 7,3 τουρκικές λίρες. Από τις αρχές του 2020 η λίρα έχασε το 18% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Και έναντι του ευρώ συνεχίστηκε η κατάρρευση της ισοτιμίας με μια λίρα να στοιχίζει 8,67 ευρώ. Η αναλύτρια της Commerzbank Άντγιε Πρέφτσκε αποδίδει την αρνητική εξέλιξη στην απουσία μέτρων καταπολέμησης του πληθωρισμού από την τουρκική κεντρική τράπεζα, καθώς και στο βασικό επιτόκιο του 8,25%».