Καθυστερεί εκ νέου η απόφαση από τα κράτη – μέλη της ΕΕ για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετά την κριτική που ασκήθηκε από ομάδα χωρών, με επικεφαλής της Γερμανία, επί της πρότασης άμβλυνσης των ανησυχιών της Γαλλίας σε σχέση με την πυρηνική της βιομηχανία.

Στη σημερινή συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων, η Σουηδία υπέβαλε τροποποίηση μέρους μιας συμφωνίας – πλαισίου, που επιτεύχθηκε νωρίτερα φέτος με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία θα αντιμετώπιζε τις γαλλικές αιτιάσεις ότι η πυρηνική ενέργεια έχει μεγαλύτερη σημασία στην πράσινη αλλαγή, αλλά αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από την πλειονότητα των χωρών, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ που γνωρίζουν το θέμα.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του κοινοβουλίου Markus Pieper είπε ότι ενώ τα κράτη μέλη δεν έχουν λάβει τελική απόφαση για το πώς να αλλάξουν το σχέδιο νόμου, η συνέλευση ήταν «θεμελιωδώς αντίθετη» στις προσθήκες στο κείμενο και στην επανέναρξη των συνομιλιών για την τελική μορφή του νόμου.

Για να τεθεί σε ισχύ η αναθεώρηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρειάζεται υποστήριξη τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Οι νομοθέτες που οδηγούν τη μεταρρύθμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φοβούνται ότι η τροπολογία θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Τι σηματοδοτεί η διαμάχη

Η διαμάχη σηματοδοτεί ότι ένα βασικό στοιχείο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ – μια σαρωτική στρατηγική για την Ευρώπη για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 – κινδυνεύει να παραγκωνιστεί από την εθνική πολιτική.

Η Γερμανία – η οποία έκλεισε τους τελευταίους πυρηνικούς της σταθμούς τον Απρίλιο – επανέλαβε σήμερα ότι προτιμά να εγκρίνει τον νόμο στην τρέχουσα μορφή του.

Από την άλλη, το Παρίσι πιέζει να αλλάξει το κείμενο της συμφωνίας λόγω ανησυχιών σχετικά με το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για την αναβάθμιση των μονάδων αμμωνίας που κινούνται με αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Ωστόσο, δεν υπάρχει άμεση βεβαιότητα για το εάν η προτεινόμενη τροποποίηση σε ένα μη δεσμευτικό μέρος του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα απαιτούσε επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών με το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε έναν σχετικά διαφορετικό τρόπο ερμηνείας των κανόνων της ΕΕ, ο οποίος αναμένεται να κατευνάσει τις γαλλικές ανησυχίες.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για τη μεταρρύθμιση αναβλήθηκε για την Παρασκευή από τη Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: 

Πετρέλαιο: Κορύφωση της ζήτησης πριν το τέλος της 10ετίας προβλέπει ο ΙΕΑ

Τεχνική Ολυμπιακή: Αποκτά και το υπόλοιπο 50% της ιρλανδικής Mount Street Hellas Holdco

TotalEnergies: Εξαγοράζει το 17,5% της NextDecade

──────────────────

Εκλογές 2023