ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τον σχεδιασμό της για το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρει σε δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
«Ειδικά η Ελλάδα θα μπορούσε, αυτή τη φορά, να αποτελέσει πρότυπο. Η κυβέρνηση στην Αθήνα συνέταξε με επιτελικό τρόπο τις προθέσεις της στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας (RRF) που αποκαλείται Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο «Αγώνας για σχέδιο ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η βάση χρονολογείται ήδη από το προηγούμενο έτος. Το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που εκπονήθηκε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας, Χριστόφορο Πισσαρίδη, περιλαμβάνει 242 σελίδες και είναι συγκριτικά λεπτομερές.
Όπως σημειώνεται, το κέντρο βάρους του σχεδίου βρίσκεται στην ψηφιοποίηση, η οποία βασίζεται στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, περιλαμβάνει τη μετάβαση στο εξαιρετικά γρήγορο δίκτυο 5G, και με αυτό τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, η οποία επικρίνεται ως γραφειοκρατική, αργή και μερικές φορές ως διεφθαρμένη.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως ο δεύτερος πυλώνας, τα μέτρα απεξάρτησης από τον άνθρακα που απαιτούνται από την ΕΕ, συνίστανται σε ηλεκτροκινητικότητα, μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2028.
«Επιπλέον, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προγραμματίσει μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, προγράμματα για κατάρτιση, μετεκπαίδευση και στενότερη διασύνδεση πανεπιστημίων και οικονομίας», σημειώνει η εφημερίδα, η οποία στη συνέχεια αναφέρεται διεξοδικά στην «οικονομικά πληγείσα από την πανδημία Αυστρία, η οποία απέχει μίλια από το προαναφερθέν (ελληνικό) πρότυπο».