ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Kαι ενώ η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζώνης που μίλησε στι ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν ιδιαίτερα θετική όσον αφορά την μην εφαρμογή του μέτρου, πληροφορίες αναφέρουν ότι τρία κράτη-μέλη εξέφρασαν την αμφιβολία τους κατά πόσο αυτό θα ήταν εφικτό.
Συγκεκριμένα Γερμανία και Φινλανδία τόνισαν ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από τα κοινοβούλια τους ενώ και η γερμανική πλευρά ανέφερε ότι η απόφαση θα πρέπει να περάσει από την γερμανική βουλή. Aλλά και η Σλοβακία διαμέσου του εκπροσώπου της εξέφρασε τις αμφιβολίες για τη μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων.
Η Επιτροπή παρά την θετική της τοποθέτηση είπε ότι προβλέπει μία απόκλιση ύψους 0,4% του ΑΕΠ στις ελληνικές προτάσεις και τόνισε ότι ή θα πρέπει να κλείσει αυτή η απόκλιση ή κάποια μέτρα που έχει εξαγγείλει η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συζήτηση για την Ελλάδα, το EWG ενημερώθηκε για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να μην εφαρμόσουν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 1% που αποφασίστηκε το 2017 ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος μετείχε διά ζώσης στη συνεδρίαση του Euroworking Group επιχείρησε να προϊδεάσει τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα περιθώρια και το εύρος των παροχών του 2018.
Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ήταν «αρκετά θετικά» στη μη εφαρμογή της περικοπής. Ωστόσο, δεν λήφθηκε η τελική απόφαση, καθώς κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν πρώτα την έγκριση των κοινοβουλίων τους. Το ζήτημα θα βρίσκεται στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.