Λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση της να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα και να γίνει η πρώτη από τους “Big4” που το έπραξε, η DBRS βελτίωσε τις εκτιμήσεις της για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας πως το ελληνικό ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 1,9% φέτος, κατά 0,4% υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση που είχε διατυπώσει ο οίκος τον Ιούνιο.

Διατηρεί ωστόσο αμετάβλητη στο 1,5% την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη του 2024, που είναι ένα έτος κρίσιμο για την επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος από την χώρα, ενώ προβλέπει μια ελαφρά μόνο βελτίωση στην αγορά εργασίας με την ανεργία να υποχωρεί από 11% φέτος στο 10,8% το 2024.

1

Οι προβλέψεις εντάσσονται σε έκθεση που δημοσιοποίησε ο οίκος επικαιροποιώντας τις προβλέψεις του για τα κράτη τα οποία παρακολουθεί.

Όπως σχολιάζει ο οίκος για όλες τις οικονομίες, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, οι θετικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2023 είναι περισσότερες από τις αρνητικές.

Η ανάπτυξη επέδειξε αντιστάσεις και κινήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο σε πολλές χώρες, ιδίως στη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και σε τμήματα της Ευρώπης. Ενδείξεις αδυναμίας έχουν ωστόσο εμφανιστεί σε ορισμένες βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες για παράδειγμα στη Γερμανία και την Ιταλία, αλλά και στην Κίνα.

Οι προβλέψεις για την Ιταλία και τη Γερμανία αναθεωρήθηκαν πτωτικά στο 0,8% και στο -0,3% από -0,1% αντίστοιχα ενώ αναμένεται ανάπτυξη 0,8% στη Γερμανία το 2024. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται τώρα στο 2% για το 2023 και στον Καναδά στο 1,4% ενώ η Ιαπωνία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8%.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς ανοδικά στο 0,7% και 0,4%, αντίστοιχα.. Οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Ισπανία, την Πορτογαλία έχουν επίσης βελτιωθεί πέριξ του 2%.

Οι προοπτικές για το 2024 παραμένουν σχετικά δυσοίωνες, καθώς οι μεγάλες προηγμένες οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό μικρότερο του 1% και η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:

Αυξήσεις τιμών αν δεν επεκταθεί το 2024 ο μειωμένος ΦΠΑ

Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη για αύξηση των φορολογικών συντελεστών

Μόλις 3 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις παίρνουν δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ποια είναι τα τρια «αγκάθια»