ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου και η ψηφιοποίηση, η ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ταχύτητα εκταμίευσης και απορρόφησης των πολύτιμων αναπτυξιακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το Top 3 των θεμάτων στα οποία θα εστιάσουν οι αναλυτές της DBRS όταν θα επαναξιολογήσουν την ελληνική οικονομία τον Σεπτέμβριο.
Δύο κορυφαία στελέχη του καναδικού οίκου, που διατηρεί την Ελλάδα ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, μιλούν στο mononews για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση, καθώς παρά την πρόοδο υπάρχουν χρονίζοντα και σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Δεν αποκλείουν πάντως η οικονομία να πετύχει εν τέλει υψηλότερη ανάπτυξη φέτος ενώ θεωρούν πως είναι πιστωτικά θετική η διορατική στρατηγική που ακολουθείται στη διαχείριση του χρέους, με πιο πρόσφατη κίνηση την απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων 5,3 δισ. ευρώ του GLF.
Τι απαντούν στις ερωτήσεις του mononews.gr η κ. Nichola James, co – head of Sovereign Rating στην DBRS και ο κ. Andrea Costanzo Vice President, Global Finance Institutions στη DBRS:
Το αποτέλεσμα των εκλογών ουσιαστικά εξάλειψε τον πολιτικό κίνδυνο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλύτης για την ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα. Συμφωνείτε;
Nichola James: Θεωρούμε πως η κυβέρνηση πλειοψηφίας θα εξασφαλίσει τη νομοθετική σταθερότητα για να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προάγουν την ανάπτυξη. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις για την οικονομία που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση; Υπάρχουν εναλλακτικές για το τι πρέπει να γίνει στην οικονομία ή μιλάμε για μονόδρομο;
Nichola James: Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων χρόνιων ζητημάτων όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα καθώς και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Το εξωτερικό έλλειμμα διευρύνθηκε περαιτέρω και θα απαιτήσει πρόσθετες βελτιώσεις σε πεδία όπως η ανταγωνιστικότητα και η αποτελεσματική διαχείριση της ενεργειακής μετάβασης. Επιπλέον οι παγκόσμιοι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι πτωτικοί και αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει την πρόοδο.
Τι θα αξιολογήσετε κυρίως όταν «κοιτάξετε» ξανά την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο; Ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή;
Nichola James: Τα σχέδια για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένης του περιορισμού της φοροδιαφυγής, είναι σημαντικά. Επίσης, θα αξιολογηθεί η πρόοδος της Ελλάδας όσον αφορά την εκταμίευση και απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.
Ποιο θα είναι το άμεσο θετικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία μόλις ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα;
Nichola James: Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να βελτιωθούν σχετικά, αλλά σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης νομισματικής σύσφιξης παγκοσμίως. Μια ώθηση στις ξένες επενδύσεις καθώς και στη χρηματοδότηση του εμπορίου θα μπορούσε επίσης να είναι ορατή.
Πώς θα ωφεληθούν οι ελληνικές τράπεζες από μια τέτοια εξέλιξη βραχυπρόθεσμα;
Andrea Costanzo: Μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό δημόσιο θα δρούσε υποστηρικτικά στη συνολική βελτίωση του εγχώριου περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν οι ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον, θα μεταφραστεί σε υψηλότερη ποιότητα των χαρτοφυλακίων τίτλων τους, τα οποία επενδύονται κυρίως σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Τέλος, μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για το Κράτος πιθανότατα θα μεταφραστεί σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες μεσοπρόθεσμα.
Θα βλέπατε την Ελλάδα να επιτυγχάνει ισχυρότερη ανάπτυξη φέτος και υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που εκτιμάται σήμερα και σε ποιο έδαφος;
Nichola James: Ο ευεργετικός δημοσιονομικός και οικονομικός αντίκτυπος της αυξημένης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα κονδύλια των ταμείων της ΕΕ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη φέτος. Αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει χώρο για ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Επομένως, είναι ο δίαυλος εμπιστοσύνης που είναι σημαντικός από αυτήν την άποψη. Σημαντική είναι και η κατάσταση στο εξωτερικό μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF περίπου 5,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Είναι αυτό ένα πιστωτικό θετικό γεγονός και από ποια άποψη;
Nichola James: Εδώ και αρκετά χρόνια, εφαρμόζεται μια διορατική στρατηγική για το δημόσιο χρέος ώστε να διατηρείται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο το κόστος των τόκων του χρέους, γεγονός που έχει επίσης στηρίξει τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στην πιστοληπτική αξιολόγηση. Η εν λόγω ανακοίνωση αποπληρωμής του δανείου GLF είναι επίσης συμβολική καθώς η Ελλάδα από τις επίσημες πηγές χρηματοδότησης του χρέους μεταβαίνει προς τον ιδιωτικό τομέα σε μεγαλύτερη πλέον έκταση.
Διαβάστε επίσης:
Επενδυτική βαθμίδα: Τα μηνύματα των οίκων στην κυβέρνηση – Πράξεις τώρα για να γίνει το μεγάλο βήμα
Το κρίσιμο ραντεβού με τη Scope και το στοίχημα της επιλεξιμότητας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό