ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να αφήνουν πίσω την Ευρώπη στην κούρσα των εμβολιασμών οι προσδοκίες της αγοράς για επίσπευση της ανάκαμψης στην Γηραιά Ήπειρο, στη σκιά του τρίτου κύματος της πανδημίας, επικεντρώνονται κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανάλυση που δημοσιοποίησε σήμερα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar η ανάκαμψη στην Ευρώπη παραμένει αργή, αλλά αναμένεται να επιταχυνθεί μέσα στο 2021 καθώς θα ανεβάζει ταχύτητα το πρόγραμμα των εμβολιασμών.
Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη το ποσοστό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί στην Ευρώπη έστω και με μία δόση ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 17%. Όταν τα αντίστοιχα ποσοστά στο Ισραήλ είναι 61,7%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 47,6% και στις ΗΠΑ 37,1%.
Σύμφωνα με το δείγμα που αναλύει ο διεθνής οίκος, η Ελλάδα κατατάσσεται μάλιστα τελευταία στην σχετική λίστα με ποσοστό 15,1%, έναντι 15,4% της Ιρλανδίας, 16,2% της Ιταλίας, 16,3% της Πορτογαλίας, 16,7% της Γαλλίας και 16,8% της Γερμανίας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μόλις στο 16,6%.
Το μεγάλο στοίχημα επομένως για την Ευρώπη παραμένει η ταχεία επίσπευση του προγράμματος των εμβολιασμών προκειμένου να καταστεί δυνατή και η επίσπευση του ανοίγματος της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως έγινε για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία.
Η DBRS αναμένει πως μετά από μια ασθενή εκκίνηση στην αρχή της χρονιάς, η οικονομική ανάκαμψη τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιταχυνθεί καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί και θα παραμένουν υποστηρικτικές οι πολιτικές. Η ανάκαμψη θα στηριχθεί στην άνοδο της ζήτησης τόσο της εγχώριας όσο και της εξωτερικής με ώθηση και από το υψηλό ποσό των αποταμιεύσεων που έχουν συσσωρευθεί.
Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, στην Ευρώπη οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν επεκτείνει την ισχύ των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και θα ξεκινήσουν να υλοποιούν τα σχέδια ανάκαμψης. Επιπρόσθετα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί ενεργή την υποστηρικτική πολιτική. Βέβαια στην αγορά εργασίας, όπως αναφέρει η ανάλυση, οι συνθήκες παραμένουν ασθενείς αν και η επίπτωση της πανδημίας στην ανεργία περιορίζεται εν μέρει από τη συνεχιζόμενη κρατική στήριξη.
Συγκεκριμένα, η ανεργία στην ΕΕ αυξήθηκε με μέτρια ένταση στο 7,3% το Φεβρουάριο του 2020, από 8,3% τον Φεβρουάριο του 2021. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ οι εργαζόμενοι που παραμένουν σε σχήματα στήριξης ανέρχονταν περίπου στο 6% του εργατικού δυναμικού, στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2021, από σχεδόν 20% που ήταν τον Απρίλιο του 2020.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι πτωτικοί κίνδυνοι για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν σημαντικοί. Σε αυτά τα ρίσκα περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο μιας καθυστέρησης στο πρόγραμμα των εμβολιασμών, το ενδεχόμενο να προκύψει ένα νέο ανθεκτικό στέλεχος του κορoνοϊού, ή/και μια ασθενέστερη ανάκαμψη σε σχέση με ότι, σήμερα, αναμένεται στο εξωτερικό – της ΕΕ – περιβάλλον.
Από την άλλη πλευρά, η DBRS τονίζει πως το αξιοσημείωτο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο εξωτερικό εμπόριο προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Συνοψίζοντας ο ρυθμός της ανάκαμψης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πρόοδο εκτόνωσης της υγειονομικής κρίσης, την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και την ταχύτητα επίτευξης ανοσίας στον πληθυσμό και την αποδοτικότητα των δημοσιονομικών πολιτικών και της νομισματικής πολιτικής στην επούλωση των οικονομικών «πληγών» που άφησε η πανδημία.
Διαβάστε ακόμη:
DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα μετά το άκρως προκλητικό 2020
DBRS: Ισχυρή πρόκληση η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης
DBRS: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ (low) για την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση