ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θα απαιτηθούν ξένες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς, κάτι που θα εξαρτηθεί από την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων της δικαιοσύνης, την προώθηση οικονομιών κλίμακας και την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, αναφέρει ο οίκος.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα βοηθήσει την Ελλάδα να κλείσει το επενδυτικό κενό της με τηον Ευρωζώνη, το οποίο παραμένει μεγάλο, αλλά για να επιτευχθεί ο στόχος θα χρειαστούν και ξένες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, αναφέρει σε ανάλυσή του ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, ο οποίος έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Η δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού κλίματος θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την ικανότητα (της Ελλάδας) να αντιμετωπίσει διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως τη γραφειοκρατία στις επιχειρηματικές διαδικασίες, τις καθυστερήσεις στο σύστημα της δικαιοσύνης, να προωθήσει οικονομίες κλίμακας και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου.
Επιπλέον, ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με ευρεία πολιτικά συναίνεση για τις βασικές οικονομικές πολιτικές θα ενισχύσει το προφίλ της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού», σημειώνει ο οίκος στην ανάλυση, με τίτλο: «Μπορεί η Ελλάδα να κλείσει το επενδυτικό κενό της»;
Κλείνει με αργό ρυθμό το επενδυτικό κενό
Όπως αναφέρει, μετά από σειρά ετών που οι επενδύσεις ήταν πολύ χαμηλές, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ως ποσοστό στο ΑΕΠ άρχισε να αυξάνεται με βραδύ ρυθμό το 2020.
Από το επίπεδο ρεκόρ του 26% του ΑΕΠ το 2007 (έναντι 23,4% στην Ευρωζώνη), οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν στο 11% το 2016 για να αυξηθούν στο 13,7% το 2022, απέχοντας πολύ από την Ευρωζώνη (22,7%).
Σε μέσα επίπεδα τη 10ετία 2009-2019, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο μόλις 12,7%. Η μεγαλύτερη απόκλιση σημειώνονταν στις επιχειρηματικές επενδύσεις ως ποσοστό στο ΑΕΠ που ανέρχονταν στο 7,4% του ΑΕΠ το 2022 έναντι 13,4% στην Ευρωζώνη.
Οι επενδύσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν επίσης σημαντικά – από 10,% το 2008 έναντι 7% στην Ευρωζώνη – στο 2,7% το 2022 έναντι 6,3% στην Ευρωζώνη.
Μόνο οι δημόσιες επενδύσεις ήταν το 2022 υψηλότερες από αυτές της Ευρωζώνης (3,5% έναντι 3,1%).
Βουτιά των επενδύσεων σε κατοικίες
Σε κλαδικό επίπεδο, τη μεγαλύτερη βουτιά έκαναν οι επενδύσεις σε κατοικίες, οι οποίες ανακάμπτουν σταδιακά, αλλά απέχουν πολύ από τα υψηλά τους επίπεδα. Οι επενδύσεις αυτές κατέγραψαν το υψηλότερο επίπεδο το 2007 στο 11,2% του ΑΕΠ (και στο 46,5% των συνολικών επενδύσεων), για να κάνουν βουτιά στο 0,6% του ΑΕΠ το 2017, ανακάμπτοντας στο 1,7% το 2023.
Άλλοι κλάδοι, όπως των κατασκευών και της παραγωγής μετάλλων συρρικνώθηκαν μετά την κρίση χρέους, αλλά ανέκαμψαν σημαντικά την περίοδο 2019-2023, σηματοδοτώντας μία ευρύτερη ανθεκτικότητα της οικονομίας, αναφέρει ο DBRS.
Διαβάστε επίσης:
Alpha Bank: Ποια προϊόντα αυξήθηκαν περισσότερο από τις αρχές του 2024
Εκλογές ΤΕΕ: Μεγάλη νίκη Στασινού, με ρεκόρ και πάνω από 40% η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών
Ebury: Το δολάριο υποχωρεί στον απόηχο των στοιχείων του πληθωρισμού