ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυξάνονται οι πιθανότητες αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS, μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, «το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη συνέχεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών και μια συνεχή πορεία μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη. Παρά τις επίμονες παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, η αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει τις προσδοκίες φέτος».
Αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό της στις δεύτερες εκλογές, εξηγεί ο DBRS, σε συνδυασμό με το ίδιο υψηλό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα περάσουν το όριο του 3%, το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ισχυρή αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή για τη ΝΔ.
Τονίζει ότι οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 30,5 δισ. ευρώ για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, αποτελούν παράγοντα που συμβάλλει σε πιθανές πιστωτικές βελτιώσεις.
Υπενθυμίζει δε ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα γνώρισε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, ενώ επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις και η υποστήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδήγησαν σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021 και το 2022.
Στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας;
Το πραγματικό ΑΕΠ, σημειώνει o DBRS, αναμένεται να κινηθεί στο 2,4% φέτος, με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως λόγω της έντονης επενδυτικής δραστηριότητας. Προσθέτει ακόμη ότι η δημοσιονομική θέση της χώρας μας, θα βελτιωθεί περαιτέρω, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 163% του ΑΕΠ.
Εκφράζει ακόμη την άποψη ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία, παρόλο που έχει να αντιμετωπίσει κινδύνους όπως τα κόκκινα δάνεια, τα οποία βρίσκονται σε υψηλό ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αξιολογήσεις των Moody’s και S&P. Συγκεκριμένα, η Moody’s σημείωσε ότι «η συνέχιση της έμφασης στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην ευρωστία του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη».
Παράλληλα, η S&P ανάφερε χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την περίοδο πρόβλεψής της έως το 2026.
Η άποψη της JPMorgan είναι ότι μια δεύτερη εντολή για τη ΝΔ είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της πορείας για τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας, Marco Protopapa.
Τώρα τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στην αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Fitch Ratings, ο οποίος θα αξιολογήσει την Ελλάδα, στο πρώτο από τα έξι σημαντικά ραντεβού στις 9 Ιουνίου, πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Υπενθυμίζεται ότι οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης είναι διαρθρωτικοί, μακροοικονομικοί, δημοσιονομικοί, ενώ αξιολογείται η πολιτική σταθερότητα και το εξωτερικό ισοζύγιο.
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές 2023-Ίδρυμα Αντενάουερ: Οι 3 λόγοι για την επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Bloomberg: Ο Μητσοτάκης ξέφυγε από την “παγίδα” της απλής αναλογικής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση