Σταθερή διατήρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS την αξιολόγησή ΒΒ (low) για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Παράλληλα διατήρησε σταθερή την προοπτική (trend).

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η Ελλάδα έχει αποκτήσει δημοσιονομική ευελιξία, που της επιτρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, χάρη στην ισχυρή δημοσιονομική επίδοση των προηγούμενων ετών, ενώ διαθέτει υψηλά αποθέματα ρευστότητας.

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι οι ελληνικές Αρχές εφάρμοσαν έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα για να περιορίσουν τον αντίκτυπο του οικονομικού σοκ, «αποτρέποντας έως τώρα το κλείσιμο επιχειρήσεων και μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας». Πάντως, όπως αναφέρει η DBRS, η πανδημία έχει προκαλέσει προβλήματα στην ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ  να υποχωρεί κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο. Βαριά πληγωμένος είναι ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος συμβάλει καθοριστικά στην οικονομία και την αγορά εργασίας, ενώ η ανάκαμψή του θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

«Η αυτοδύναμη κυβέρνηση έχει ισχυρή δέσμευση και δυναμική στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα διατήρησε μία συνετή δημοσιονομική στάση που οδήγησε στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων επί πέντε χρόνια, στην υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους και την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Παρά το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων λόγω της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διασφαλίζει την πρόσβασή της στις αγορές με ιστορικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, σημειώνει ο DBRS.

Παράλληλα, η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης αναμένεται να λάβει σημαντικό ύψος κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, της τάξεως του 8,9% του ΑΕΠ, που θα βοηθήσουν την ανάκαμψη και θα οδηγήσουν σε πιο διατηρήσιμο οικονομικό μονοπάτι μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο μια πιθανή αποδοτική διαχείριση της χρονιάς με επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από αυτή θα οδηγήσει σε μια πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η  ομαλή συνεργασία με τους θεσμούς στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας καθώς και η συνέχεια των δημοσιονομικών προσπαθειών και των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Αντίθετα, μια πιθανή αρνητική απόδοση της οικονομίας, το ενδεχόμενο πάγωμα δομικών μεταρρυθμίσεων αλλά και ενδεχόμενοι κλυδωνισμοί στη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη για μια υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση