ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κ. Χατζηδάκης: Η αξιολόγηση της DBRS ακόμα μια θετική είδηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
O καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar αναθεώρησε σε θετικές, από σταθερές, τις προοπτικές (trends) του ελληνικού αξιόχρεου, διατηρώντας την αξιολόγηση BBB (low)
Υπενθυμίζεται πως o καναδικός οίκος είχε αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο σε επενδυτική βαθμίδα έναν χρόνο πριν (8 Σεπτεμβρίου 2023), θέτοντας την προοπτική σε σταθερή, αξιολόγηση και προοπτική που διατήρησε και τον περασμένο Μάρτιο.
Όπως ανέφερε την Παρασκευή η DBRS, η αλλαγή των προοπτικών σε σταθερές αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες του οίκου για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του τραπεζικού συστήματος. Ο τραπεζικός τομέας είναι πιθανό να συνεχίσει να διατηρεί καλή κερδοφορία, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) και μειώνοντας τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις.
Ο δεσμός των τραπεζών με το κράτος έχει επίσης μειωθεί ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής απόφασης να πουλήσει μεγάλο αριθμό μεριδίων σε συστημικές τράπεζες.
Επιπλέον, τα υγιή και αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με υγιή ονομαστική ανάπτυξη, θα διευκολύνουν την περαιτέρω σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 140% έως το 2027 από 161,9% το 2023.
Επιπλέον, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει σε καλό δρόμο, οι οποίες, μαζί με τις υψηλότερες επενδύσεις που υποστηρίζονται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αναμένεται να αυξήσουν το δυναμικό του ΑΕΠ και να καταστήσουν την ανάπτυξη της χώρας πιο αυτοσυντηρούμενη. Από το 2021, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 2,0% τόσο το 2024 όσο και το 2025.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας BBB (low) της Ελλάδας υποστηρίζονται από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ και από την εφαρμογή προηγούμενων θεσμικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Η χώρα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την εκτέλεση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP ή Greece 2.0), το οποίο αναμένεται να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να συμβάλει στη μείωση του επενδυτικού χάσματος με τους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ.
Σημαντικοί πόροι της ΕΕ παρέχουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα στηρίζουν τις επενδύσεις με κεφάλαια που διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος.
Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση για τη διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής στρατηγικής, η οποία αντικατοπτρίζεται στην ταχεία βελτίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος παρά τους πολλαπλούς κλυδωνισμούς που αντιμετωπίζει η οικονομία από το 2020.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας περιορίζονται από τον ακόμη υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το μικρό μέγεθος της οικονομίας και το επίμονο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Η Morningstar DBRS θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εάν συμβεί ένα ή συνδυασμός των παρακάτω:
(1) περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος
(2) συνέχιση υγιών δημοσιονομικών επιδόσεων, υποστηριζόμενες από σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα και σημαντική μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους ή
(3) συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που τονώνουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Αντίθετα, η Morningstar DBRS θα μπορούσε να αλλάξει τις τάσεις στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «σταθερές» εάν ο τραπεζικός τομέας δεν καταφέρει να μειώσει τις ευπάθειές του, η προβλεπόμενη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους υποαποδίδει σημαντικά ή εάν η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης υποτονίσει.
Οι πιθανοί παράγοντες που προκαλούν υποβάθμιση του αξιόχρεου περιλαμβάνουν ένα από τα ακόλουθα ή συνδυασμό αυτών:
(1) παρατεταμένη εξασθένηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θέτει τον δείκτη δημόσιου χρέους σε διαρκή ανοδική τάση
(2) αντιστροφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Διαβάστε επίσης
Κ. Χατζηδάκης: Η αξιολόγηση της DBRS ακόμα μια θετική είδηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Κωστής Χατζηδάκης: Νέες μειώσεις φόρων και εισφορών θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί