ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη, ρυθμοί ανάπτυξης σύμφωνα με τις προβλέψεις αξιοποιώντας πλήρως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και δημοσιονομική πειθαρχία είναι μονόδρομος για την Ελλάδα.
Μιλώντας στο Mononews η κ. Σπυριδούλα Τζίμα, Assistant Vice President, Global Sovereign Ratings, του διεθνούς οίκου αξιολόγησης DBRS Morningstar αναλύει το σκεπτικό του οίκου, χαρακτηρίζει game changer για την οικονομία το συνδυασμό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης με μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, αποτιμά τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα αλλά και το πλαίσιο που προδιαγράφεται μετά τη λήξη του PEPP.
Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας τον παράγοντα εκλογές σημειώνει μεταξύ άλλων οι γενικές εκλογές δεν αποτελούν παράγοντα ανησυχίας. Εκτός εάν συνοδεύονται από πολιτική αστάθεια και οπισθοδρόμηση σε μεταρρυθμίσεις που δρουν υποστηρικτικά για την ανάπτυξη, και οδηγούν σε επιδείνωση των δημοσιονομικών δεικτών και των δεικτών του χρέους…
- Η Ελλάδα καταγράφει σταδιακή αύξηση στο κόστος δανεισμού της. Είναι αυτό εστία ανησυχίας ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους;
Η Ελλάδα εκδίδει τίτλους με ιστορικά χαμηλά επιτόκια αξιοποιώντας τις ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες. Το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ έχει συμβάλλει στην πτωτική τροχιά των αποδόσεων από το Μάρτιο του 2020. Εκτιμούμε πως η απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με τη περίοδο, μετά τη λήξη του PEPP, θα είναι υποστηρικτική για την Ελλάδα και πιθανόν να αποτρέψει μια απότομη άνοδο στο κόστος δανεισμού., Αυτό σε συνδυασμό με τους υψηλούς ονομαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία θα υποστηρίξουν περαιτέρω την βιωσιμότητα του χρέους.
- Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ξεπέρασε πέρσι τις προσδοκίες και φέτος οδεύει προς το 4 – 5% φέτος. Τι πρέπει να κάνει ή/και να αποφύγει η Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μεσοπρόθεσμα;
Πιστεύουμε πως τα κονδύλια του NGEU funds (επιδοτήσεις και δάνεια) μπορούν να αποτελέσουν game changer για την ελληνική οικονομία εάν συνδυαστούν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την αναπτυξιακή δυναμική. Οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις και μια χαμηλή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα είναι πτωτικό ρίσκο για την προοπτική (outlook).
- Η Ελλάδα κυνηγά την επενδυτική βαθμίδα. Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία; Αποτελούν οι εκλογές (το 2023 είναι εκλογική χρονιά) παράγοντα προβληματισμού κατά την αξιολόγηση του πότε η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει την επενδυτική βαθμίδα;
Σύμφωνα με την τελευταία μας έκθεση τα ratings θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν προέκυπταν ένα ή συνδυασμός των παρακάτω: 1. Συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που δίνουν ώθηση στις επενδύσεις βελτιώνοντας τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές 2. Συνεχιζόμενη δέσμευση στη δημοσιονομική εξυγίανση που θέτει το λόγο του δημοσίου χρέους σε μια πτωτική τροχιά. Η επιστροφή σε Stable trend θα μπορούσε να προκύψει εάν η οικονομική ανάκαμψη υστερήσει αισθητά των προσδοκιών. Οι γενικές εκλογές δεν αποτελούν παράγοντα ανησυχίας εκτός εάν συνοδεύονται από πολιτική αστάθεια και οπισθοδρόμηση σε μεταρρυθμίσεις που δρουν υποστηρικτικά για την ανάπτυξη, και οδηγούν σε επιδείνωση των δημοσιονομικών δεικτών και των δεικτών του χρέους.
- Πότε θα βλέπατε το ενεργειακό κόστος να εισέρχεται σε μια πτωτική τροχιά;
Οι τιμές στην ενέργεια θα πρέπει να μειωθούν λόγω και της επίδρασης βάσης, αλλά γεωπολιτικές εξελίξεις και μεταβολές στις πολιτικές ενέργειας περιπλέκουν την προοπτική.
- Πως αποτιμάτε τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα;
Είναι σημαντική η βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο ο λόγος των NPE παραμένει ο υψηλότερος στην ευρωζώνη. Η επέκταση του Ηρακλή θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες διάθεσης των NPEs ωστόσο οι αυξημένες προβλέψεις έχουν επηρεάσει την κερδοφορία των τραπεζών. Μια βραδύτερη του αναμενόμενου ανάκαμψη που θα έχει ως αποτέλεσμα εισροή νέων NPEs συνιστά πτωτικό κίνδυνο για τον τραπεζικό τομέα.
- Έχει η Ελλάδα την πολυτέλεια να επιστρέψει σε δημοσιονομική κανονικότητα με χαμηλότερη ταχύτητα; Είναι η ανάπτυξη, η δημοσιονομική πειθαρχία ή οι μεταρρυθμίσεις ο πιο σημαντικός παράγοντας κατά την αξιολόγηση της Ελλάδας σε αυτό το σημείο;
Αυτοί οι παράγοντες είναι ισομερώς σημαντικοί για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Τα δημοσιονομικά μέτρα ήταν σημαντικά για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά καθώς η οικονομία θα ξεκινήσει να ανακάμπτει πιστεύουμε πως η επιστροφή σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική είναι εξίσου σημαντική.
- Πως αποτιμάτε τη συνεχιζόμενη συζήτηση στην Ευρώπη για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας;
To Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι μια σημαντική δημοσιονομική «άγκυρα» για τα μέλη του Ευρωσυστήματος. Ο δρόμος προς τα εμπρός μπορεί να είναι η εξέταση της τρέχουσας πραγματικότητας, καθώς και η εστίαση στις λεπτομέρειες σχετικές με τις προτεραιότητες της ανάπτυξης και βιωσιμότητας, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.
Διαβάστε επίσης:
Σταϊκούρας: Σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος στο 3ο τρίμηνο του 2021 δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ
Παράταση στις αιτήσεις για 72 δόσεις για χρέη σε ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ – Επιβεβαίωση mononews
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί