Ντόναλντ Τραμπ
Το πράσινο φως για σαρωτικούς δασμούς εναντίον των κινεζικών εισαγωγών, συνολικού ύψους έως 60 δισ. δολαρίων, έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας τον «εμπορικό πόλεμο» που ξεκίνησε με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ. Μια κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει τις ήδη τεταμένες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η σχετική οδηγία υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προειδοποιεί ακριβώς πριν βάλει την υπογραφή του πως αυτό ήταν «το πρώτο από πολλά»!
Εντός 15 ημερών, η USTR θα καταλήξει σε μια προτεινόμενη λίστα προϊόντων που θα αντιμετωπίσει υψηλότερα τιμολόγια, αναφέρει το Bloomberg, ωστόσο αναμένεται να περιέχει κυρίως αγαθά που έχουν σχέση με την τεχνολογία.
Με βάση τους όρους του μνημονίου, οι κινεζικές εισαγωγές θα στοχοθετηθούν αφού μεσολαβήσει μια μια περίοδος διαβουλεύσεων 60 ημερών, ώστε να δοθεί στους λομπίστες και τους κοινοβουλευτικούς η ευκαιρία να εξετάσουν τη λίστα με τα περίπου 1.300 προϊόντα.
Κατά την τελετή της υπογραφής, ο Τραμπ χαρακτήρισε “φίλη” χώρα την Κίνα, προσθέτοντας ότι τρέφει “τεράστιο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι” Τζινπίνγκ. Επέμεινε επίσης ότι έχει άριστη προσωπική σχέση με τον Κινέζο ηγέτη.
Σχολίασε ωστόσο αμέσως μετά ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα είναι “εκτός ελέγχου”, έχοντας φτάσει στα 504 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ διαπιστώνεται και μια τεράστια “κατάσταση κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας”. “Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα οποιασδήποτε χώρας στην ιστορία του κόσμου. Είναι εκτός ελέγχου”, τόνισε. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ζήτησε από την Κίνα να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμά της “άμεσα”, κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
“Μιλήσαμε με την Κίνα και είμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων”, είπε, προσθέτοντας ότι η απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ λόγω των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους εξελέγη ο ίδιος στην προεδρία το 2016.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι επιθυμεί αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες. “Όλοι οι εμπορικοί εταίροι θέλουν να διαπραγματευτούν” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των εμπορικών φραγμών. Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Νότια Κορέα, την χαρακτήρισε “πολύ μονόπλευρη” και είπε ότι χρειάζεται τροποποίηση.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα καταστήσει τις ΗΠΑ “πιο ισχυρό και πλουσιότερο έθνος”.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρύτερη παγκόσμια ανάκαμψη εδώ και χρόνια.
Οι μετοχές των ΗΠΑ υποχώρησαν έντονα νωρίς την Πέμπτη εν μέσω ανησυχιών ότι η δράση των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει αυστηρή απάντηση από την Κίνα. Εν τω μεταξύ, οι ομάδες επιχειρήσεων που εκπροσωπούν εταιρείες όπως Walmart Inc. και η Amazon.com Inc. είναι προειδοποιητικά τιμολόγια των Η.Π.Α. θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές και τις τιμές των χρηματιστηρίων.