Αντιμέτωποι με ένα μπαράζ αυξήσεων αναμένεται να έρθουν φέτος οι καταναλωτές στις ΗΠΑ, καθώς ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ, φέρνει μεγάλη ανατροπή τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Walmart ζήτησε από τον προμηθευτή της στην Κίνα να μην ασχοληθεί με τα στικεράκια των τιμών πριν από την αποστολή – όπως έκανε εδώ και 10 χρόνια – ενώ καταστήματα στις ΗΠΑ ακυρώνουν παραγγελίες και αποστολές.

1

Παρόλο που ο CEO της Walmart, Νταγκ ΜακΜίλλον, ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τις τιμές λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο και η εταιρεία δεν έχει ακυρώσει παραγγελίες λόγω των δασμών, είναι σίγουρο ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις αμερικανικές επιχειρήσεις, που εξαρτώνται άμεσα από την ασιατική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε ξανά τα δεδομένα παγώνοντας για 90 ημέρες τους παγκόσμιους δασμούς σε όλες τις χώρες, βγάζοντας εκτός την Κίνα της οποίας οι δασμοί αυξάνονται, φτάνοντας στο 125%!

Προηγουμένως, είχε επιβάλλει ένα σοκαριστικό 104%, με την Κίνα να τοποθετεί στη λίστα των “αναξιόπιστων οντοτήτων”, έξι επιπλέον  αμερικανικές εταιρείες λόγω πωλήσεων όπλων ή στρατιωτικής συνεργασίας με την Ταϊβάν, απαγορεύοντάς τους τις εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την Κίνα, καθώς και από το να επενδύσουν στη χώρα.

Στα ύψη η αβεβαιότητα

Οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί αντιποίνων ύψους 84% που είχε αναγγείλει ο Τραμπ πως θα επιβάλλονταν το Πεκίνο στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα, τέθηκαν σήμερα σε ισχύ και εφαρμόζονται σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ που εισάγονται στην κινεζική αγορά ανεξαιρέτως.

Αυτό εντείνει την αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα δεν έχουν ιδέα για το ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσουν.

Όπως ανέφερε η ιδιοκτήτρια η Kohl’s, Alice Lu, η εταιρεία είχε διαπραγματευτεί τιμές και είχε προχωρήσει σε παραγγελίες για την προμήθεια αξεσουάρ ένδυσης από την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, όμως τώρα ζήτησε να ανασταλεί η παραγωγή.

Τα εργοστάσια στην Κίνα διαπραγματεύτηκαν με τους Αμερικανούς πελάτες τους για να μοιραστούν το κόστος των προηγούμενων γύρων αυξήσεων των δασμών, εντούτοις, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση αδυναμίας και στις δύο πλευρές, τονίζουν οι προμηθευτές.

“Δεν υπάρχει πλέον μια εμπορική απόφαση που να μπορεί να το διορθώσει αυτό”, δήλωσε ο Zheng Tao, ένας εξαγωγέας ανταλλακτικών αυτοκινήτων με έδρα τη Σαγκάη.

Σε πολύ δύσκολη θέση οι Κινέζοι εξαγωγείς

Επισημαίνεται ότι με τους αμοιβαίους δασμούς του Τραμπ που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, οι εισαγωγικοί δασμοί για την Κίνα ανέρχονται στο 54% και πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω στο 125% μετά από πολλαπλούς γύρους αντιποίνων, μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Πεκίνου.

Οι Κινέζοι εξαγωγείς βρίσκονται τώρα  σε πολύ δύσκολη θέση, εν αναμονή αποφάσεων από τους πελάτες τους, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το επιπλέον κόστος από τους δασμούς.

Στην εμπορική “παράλυση” έρχεται να προστεθεί η αβεβαιότητα μεταξύ των προμηθευτών σχετικά με το αν θα μεταφέρουν την παραγωγή εκτός της χώρας, ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία, με τα σαρωτικά μέτρα του προέδρου των ΗΠΑ να επηρεάζουν σχεδόν εξίσου αρνητικά πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Χθες μάλιστα, το Bloomberg ανέφερε ότι η Amazon έχει ακυρώσει παραγγελίες για διάφορα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, λόγω των υψηλότερων εισφορών.

Σε κάθε περίπτωση, οι υψηλότεροι δασμοί εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, θα φέρουν ελλείψεις αγαθών και υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς αγοραστές.

Διαβάστε επίσης: 

Τραμπ: Παγώνει τους δασμούς για 90 ημέρες εκτός από την Κίνα που φτάνουν 125%

Wall Street: Ράλι μετά το πάγωμα των υψηλών δασμών για 90 μέρες – Στο +7% ο S&P 500

Δασμοί ΕΕ: Ποια αμερικανικά προϊόντα μπαίνουν στο στόχαστρο – Συνολικά 1.680 κωδικοί αξίας 21 δισ.