Τη δική της λίστα περιορισμών και δασμών απέναντι στα αμερικανικά προϊόντα έχει ήδη ετοιμάσει η ΕΕ, ως απάντηση στους δασμούς που έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παρόλο που κατά τη χθεσινή ομιλία μετά την ορκωμοσία του, αναφέρθηκε ελάχιστα στην Ευρώπη. 

Ένα από τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν, είναι το μπλόκο σε εταιρείες με αντικείμενο την AI, που σημειώνει θεαματική άνοδο το τελευταίο διάστημα.

1

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εκφράσει τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση να περιοριστούν οι εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από εταιρείες όπως η Nvidia και η Oracle σε ορισμένα από τα κράτη μέλη της.

Υπενθυμίζεται ότι στο “κύκνειο άσμα” του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εισήγαγε ένα σύστημα τριών επιπέδων για τον περιορισμό των πωλήσεων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται σε data centers.

Ποιες χώρες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση

Οι ΗΠΑ τοποθετούν ορισμένους από τους συμμάχους τους στα ανατολικά της ΕΕ στη δεύτερη κατηγορία χωρών που αντιμετωπίζουν περιορισμούς ως προς την ποσότητα της υπολογιστικής ισχύος που μπορούν να αγοράσουν, με την Πολωνία να διαμηνύει ότι η απόφαση του Λευκού Οίκου είναι “ακατανόητη και χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο”.

Από πλευράς τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Λετονίας, Εσθονίας και Λιθουανίας δηλώνουν από κοινού ότι η απόφαση αυτή υπονομεύει την ανάπτυξη των εθνικών τους οικοσυστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και η Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν πολίτες της ΕΕ, η απόφαση των ΗΠΑ είναι άδικη, έρχεται σε αντίθεση με την ενιαία αγορά, ενώ αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της καινοτομίας στο ανατολικό μπλοκ, ευνοώντας παράλληλα τις δυτικοευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

“Πρώτα η Αμερική!”

Ωστόσο, ο Μπάιντεν παρέδωσε ουσιαστικά ένα ισχυρό “όπλο” στον Τραμπ, αφού το moto “Πρώτα η Αμερική!”, πρωταγωνιστούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Τα νέα μέτρα, για τα οποία οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να αποβούν καταστροφικά για τη βιομηχανία των ΗΠΑ, στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται σε συνάρτηση με τα αμερικανικά πρότυπα και την τεχνολογία των ΗΠΑ.

Οι περιορισμοί του Μπάιντεν σχεδιάστηκαν για να εμποδιστεί η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα, καθιστώντας δυσκολότερη για το Πεκίνο την απόκτηση υλικού αιχμής των ΗΠΑ μέσω τρίτων χωρών.

Εντούτοις, σύμφωνα με αναλυτές, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε να τοποθετήσει τις ΗΠΑ πιο κοντά στη θέση της ΕΕ, ειδικά στο θέμα της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που αφορά τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Βέβαια, ορισμένοι παρατηρητές στον κλάδο των τσιπ, προειδοποιούν ότι η επιβολή περαιτέρω περιορισμών στις εξαγωγές των ΗΠΑ, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει τις αδύναμες χώρες στα χέρια της Κίνας.

“Split” στον πλανήτη

Οι νέοι κανόνες διαχωρίζουν τον πλανήτη σε μια ομάδα στενών συμμάχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, καθώς και του Καναδά, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρούς περιορισμούς.

Η δεύτερη κατηγορία που θα περιλαμβάνει τα ανώτατα όρια στις εισαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ στην τρίτη ομάδα βρίσκονται αντίπαλοι όπως η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίοι ουσιαστικά απαγορεύεται να αγοράσουν τους προηγμένους ημιαγωγούς.

Στην ουσία, θα περιοριστεί η ροή προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από εταιρείες των ΗΠΑ σε όλες τις χώρες εκτός από 18 που αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, πρωτοστατούν ανάμεσα στις μεγάλες ευνοημένες.

Τι εξετάζει η ΕΕ

Όσον αφορά την ΕΕ, οι πιθανές απαιτήσεις αναμένεται να σχετίζονται με τη νομοθεσία για τις τεχνολογικές εταιρείες, κάτι που θα ενοχλήσει τους Αμερικανούς μεγιστάνες σε αυτόν τον τομέα.

Οι προσκείμενοι  στον Τραμπ, Έλον Μασκ (Tesla) και Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Meta), περιμένουν την εύνοια του νέου προέδρου στη διεθνή σκηνή, προκειμένου να καρποφορήσουν περισσότερο και να μην ζημιωθούν οι εταιρείες τους.

Σημαντικά “όπλα” στην φαρέτρα της ΕΕ, θεωρούνται οι τεχνολογικοί νόμοι όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), οι οποίοι κατακρίνονται από την Silicon Valley εδώ και καιρό, αλλά και δύο πρόσφατες προσθήκες εξίσου “ενοχλητικών” νομοθεσιών, που οδηγούν σε καθυστερήσεις, ταλαιπωρία και υπέρογκα πρόστιμα.

Το GDPR, περιορίζει τα προσωπικά δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση των μοντέλων της AI.

Οι δύο νέες νομοθεσίες που δημιουργούν επίσης προβλήματα είναι ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος επιβάλλει σοβαρές αντιμονοπωλιακές υποχρεώσεις στους τεχνολογικούς κολοσσούς και ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), που καλύπτει την εποπτεία του διαδικτυακού περιεχομένου.

Επιπλέον, πρόσφατα η ΕΕ ενέκρινε τον πρώτο ολοκληρωμένο νόμο παγκοσμίως στον τομέα της AI, που περιλαμβάνει αρκετούς κανόνες σχετικά με την εκπαίδευση και την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Φον ντερ Λάιεν: Χείρα συνεργασίας προς την Κίνα

“Θα φανούμε ρεαλιστές, όμως δεν θα απαρνηθούμε τις αρχές μας. Για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να υπερασπισθούμε τις αξίες μας”, ανέφερε σήμερα από το Νταβός η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Ευρώπη θα αναζητήσει νέους συμμάχους απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο, τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να τείνει χείρα βοηθείας στην Κίνα και να εμβαθύνει τη σχέση της με το Πεκίνο.

Ωστόσο, εξαιρετική είχε χαρακτηρίσει την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ τον Νοέμβριο (μετά την εκλογή του), σημειώνοντας χαρακτηριστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι:

Προσβλέπω σε ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ. Μαζί, μπορούμε να προάγουμε την ευημερία και τη σταθερότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού”.

Διαβάστε επίσης: 

Ντόναλντ Τραμπ: Η χρυσή εποχή της Αμερικής αρχίζει αμέσως τώρα – Θα φυτέψουμε την αμερικανική σημαία στον πλανήτη Άρη

Ντόναλντ Τραμπ: Επιπλέον δασμούς 25% σε Καναδά και Μεξικό – Τι είπε για Πούτιν, Γροιλανδία, μεταναστευτικό

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα αναζητήσει νέους συμμάχους απέναντι στον Τραμπ – Χείρα συνεργασίας προς την Κίνα